Agris.cz - agrární portál

Balga: Páteční protest slovenských zemědělců byl dobře načasován

18. 4. 1999 | ČTK

Balga: Pátecní protest slovenských zemedelcu byl dobre nacasován

BRNO 18. dubna (CTK) - Za casove dobre nasmerovaný považuje pátecní protest slovenských zemedelcu proti vysokému dovozu potravin reditel okresní Agrární komory Breclav Jirí Balga. Na Slovensku podle nej neklesla cena veprového masa pod 31 korun za kilogram. "Prvovýroba situaci zvládla a dovoz ze zahranicí se pokusili zastavit i administrativne," rekl dnes CTK.

Slovenské veterinární orgány údajne vydaly prohlášení, že v dovozovém mase našly polychlorované bifenyly (PCB) a import poté zablokovaly. Ceští veterinári naopak tvrdí, že dovozové maso je vynikající. "Výrobky ze zachlazovaného a skladovaného masa však nejsou kvalitní," míní Balga.

Pri pátecní akci Slovenské zemedelské a potravinárské komory blokovalo 2709 traktoru a nákladních vozu na 30 minut až hodinu prístup k 21 hranicním prechodum, vcetne osmi s CR. Protestu se zúcastnilo 17.717 pracovníku resortu. Na približne dve minuty se rozeznelo 8690 klaksónu a 646 sirén podniku, clenu komory.

Balga dále pripomnel snahu prvovýrobcu o minimální cenu 24 korun za kilogram jatecné drubeže. Úvahy považuje za oprávnené, protože dosavadních 20 až 22,50 Kc/kg kurat v živé hmotnosti je minimálne ctyri koruny pod nákladovou cenou. Zemedelci pritom nemají zájem na vysokém zdražení v dusledku hrozby zaplavení trhu levným dovozem.

Jirí Macík pb


Zdroj: ČTK, 18. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 17:02