Agris.cz - agrární portál

Na Náchodsku uhynulo již několik desítek včelstev

16. 4. 1999 | ČTK

Na Náchodsku uhynulo již nekolik desítek vcelstev

NÁCHOD 16. dubna (CTK) - Zrejme otrava postrikem proti škudci je prícinou úhynu nekolika desítek vcelstev a dalšího výrazného ubývání poctu vcel ve spolecenstvích, které tento týden zaznamenali v cásti Náchodska tamní vcelari a veterinári.

"Zatím je to jen spekulace a nejsou ješte žádné výsledky rozboru odebraných vzorku," rekl dnes CTK k prícinám úhynu reditel náchodské okresní veterinární správy Václav Dlauhoweský. I když se podle nej zpocátku týdne zdálo, že následky budou asi pro stovku vcelstev katastrofální, nyní to vypadá, že zasažená vcelstva nemusí zcela vymrít, ale mohou se jen oslabit ve vývoji.

Majitel repkového pole na Náchodsku zrejme pole postríkal preparátem proti škudci. I když postrik provedl zemedelec podle veterináre asi správne v dobe, kdy na poli ješte nic nekvetlo, vlivem príznivých klimatických podmínek behem nekolika dnu rychle vykvetly plevele. Ty opylovalo velké množství vcel, které se tak nakazily ješte nevstrebaným postrikem.

"Jsou to ale opravdu zatím jen dohady," zopakoval veterinár s tím, že zatím nelze ríci, jaké škody nakonec budou. Pro vcely je podle nej velmi nepríjemné, že látka bude pusobit ješte dlouho.

Vcelari, kterí ze svých úlu v posledních dnech doslova vymetají kilogramy mrtvých vcel, ale tvrdí, že použitá látka byla velmi agresivní. Jak dnes CTK rekl Václav Duchác z náchodského Ceského svazu vcelaru, zasáhla otrava už témer 160 vcelstev a další jsou ohrožena. "Za padesát let, co se venuji vcelarení, jsem nic tak velkého nezažil," rekl smutne Duchác.

Lada Pešková kš mal


Zdroj: ČTK, 16. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 23:34