Agris.cz - agrární portál

V ČR zásoba jablek do konce dubna, dovoz zvýší jejich cenu

13. 4. 1999 | ČTK

V CR zásoba jablek do konce dubna, dovoz zvýší jejich cenu

HRADEC KRÁLOVÉ 13. dubna (CTK) - Stávající zásoba jablek u pestitelu pokryje tuzemskou spotrebu zhruba do záveru dubna. Pro dovoz se tak otevírá možnost dodat do konce sezóny v polovine roku na ceský trh kolem 10.000 tun jablek. Dovozy však pravdepodobne prinesou zdražení jablek. Pro CTK to dnes uvedl tajemník Ovocnárské unie Ceské republiky Martin Ludvík.

Zvýšení cen by nemelo být nijak dramatické. Podle Ludvíkova odhadu by se ceny jablek mohly proti stávající úrovni zvýšit asi o 15 procent. Otázkou však zustává, jaký rabat si stanoví obchodníci a kolik budou dovážená jablka nakonec stát. Poznamenal, že zatímco v breznu se kilogram jablek dovážel v prumeru za 11 korun, nyní se cena blíží 13 korunám.

Zdražení by navíc melo být prechodné, nebot s nástupem letního ovoce a letních jablek poptávka po jablkách z minulé sklizne každorocne rapidne klesá.

Pestitelé meli zacátkem dubna ve skladech necelých 5000 tun jablek. Loni ve stejném období meli na sklade 12.000 tun a predloni dokonce 28.000 tun.

Letošní nižší zásoba je podle Ludvíka dána mimo jiné tím, že pestitelé po problémech s odbytem v minulých letech naskladnili méne ovoce. Soucasne se také nekonal žádný masivní dovoz jablek ze zahranicí a naopak se poprvé po ctyrech letech podarilo vetší množství jablek vyvézt. "Zatím se vyvezlo asi 2650 tun jablek, pricemž v minulých letech to byly rádove desítky a stovky tun," rekl Ludvík. Duvodem úspešného prodeje ceských jablek je i to, že se pestitelum podarilo proniknout do retezcu supermarketu.

Dovoz do konce brezna dosáhl 7280 tun a proti stejnému období lonského roku stoupl asi o 800 tun. Proti roku 1997 však byl nižší o necelých 5000 tun.

Zdenek Rychtera mha


Zdroj: ČTK, 13. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 17:18