Agris.cz - agrární portál

EU ve válce o banány poražena, zvažuje však odvolání

7. 4. 1999 | ČTK

ŽENEVA/DILLÍ 7.dubna (CTK) - Obchodní vyslanci u Svetové obchodní organizace (WTO) v Ženeve potvrdili, že experti WTO rozhodli ve sporu o režim dovozu banánu do Evropské unie v neprospech Bruselu. Zástupci EU však prohlásili, že samotný princip podpory menším producentským zemím WTO nezpochybnila a dali najevo, že zváží možnost proti nálezu se odvolat.

USA v noci na dnešek oznámily, že tríclenný panel expertu WTO rozhodl, že Washington muže na zboží z EU uvalit kompenzacní sankce do hodnoty 191,4 miliónu USD rocne, což je však méne než Amerikou puvodne požadovaných 520 miliónu USD. Diplomatické zdroje z Ekvádoru pak podle agentury Reuters oznámily, že další panel WTO vyhovel stížnosti této zeme a prohlásil banánový režim EU za neslucitelný s pravidly svetového obchodu.

Tento výsledek potvrdily i další obchodní diplomaté. Samotná WTO zatím zachovává mlcení do doby, než si nálezy prostudují všechny zúcastnené strany, tedy EU, USA a ctyri zeme Latinské Ameriky.

Rozhodnutí panelu WTO je vyvrcholením dlouhého sporu, který vedou USA a latinskoamerické zeme proti režimu dovozu banánu do EU, jenž zvýhodnuje bývalé evropské kolonie z oblasti Karibiku a diskriminuje levnejší produkci z Latinské Ameriky. Celý spor, v nemž WTO a její predchudce GATT již ctyrikrát rozhodla v neprospech EU, aniž by se dockala skutecné nápravy, hrozil prerust v nicivou transatlantickou obchodní válku.

Obchodní komisar EU Leon Brittan dal ve sdelení z návštevy v indickém Dillí najevo pripravenost Bruselu dodržovat pravidla platná v takovýchto prípadech, zároven však rekl, že EU si vyhrazuje právo odvolání. Podle neho rozhodnutí WTO ukázalo, že predbežné sankce USA byly ilegální a Washington nyní musí zrušit sankcní cla na méne než polovicní úroven.

Co se týce ochrany producentu z Karibiku, tu podle vyhlášení jednoho z úredníku Komise EU nález WTO jako takovou nezpochybnil. Zjistil pouze, že pravidlum svetového obchodu odporuje konkrétní metoda této ochrany, dodal cinitel.

Podle amerických cinitelu bude do nekolika dní vypracován konecný seznam zboží z EU, na než budou uvalena sankcní cla. Produkty budou vybrány z puvodního seznamu, zamereného predevším na luxusní zboží a potraviny.

USA na pocátku brezna vyhlásily podmínenou platnost svých sankcí, aniž by pockaly na konecnou zprávu arbitru WTO o maximálním rozsahu možných sankcí. Washington urcil hodnotu svých sankcí na 520 miliónu dolaru rocne v podobe 100procentních cel na celou radu zboží z EU od skotských kašmírových svetru pres francouzské kabelky po italský sýr.

Petr Holcák bm


Zdroj: ČTK, 7. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 01:27