Agris.cz - agrární portál

U sochy selského rebela se sešli nespokojení zemědělci

19. 3. 1999 | ČTK

U sochy selského rebela se sešli nespokojení zemedelci

CHLUMEC NAD CIDLINOU (okres Hradec Králové) 19.brezna (CTK) - Zejména o nespokojenosti s podmínkami pro zachování a rozvoj zemedelství v Ceské republice a o existencních obavách zemedelcu hovorily dnes u Chlumce nad Cidlinou zhruba tri stovky prevážne východoceských zemedelcu. Ti se již tradicne sešli u sochy selského rebela pripomínající letošní 224.výrocí potlacení místní selské vzpoury u Chlumce a 151.výrocí zrušení roboty.

"V první polovine 90.let se národní zájmy do znacné míry vytratily ze zretele politiku a byly podepsány nevýhodné mezinárodní závazky," tvrdí zemedelci v rezoluci, kterou na shromáždení prijali. Velkým omezením zemedelských aktivit utrpel podle nich zejména venkov. Hrubá zemedelská produkce poklesla proti roku 1989 témer o jednu tretinu, ve srovnatelných cenách je nižší než v roce 1936 a stavy skotu klesly o polovinu a jsou na úrovni roku 1825, tvrdí zemedelci.

Zemedelci si stežovali i na to, že jim stále chybí srovnatelná ochrana domácího trhu pred dováženými dotovanými potravinami. "Naši kolegové z Madarska a Slovenska nám otevrene ríkají, že nemají zájem s námi v techto záležitostech spolupracovat, protože mají podstatne výhodnejší pozici než ceští zemedelci," rekl napríklad prezident Agrární komory Václav Hlavácek.

Lada Pešková vb mal


Zdroj: ČTK, 19. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 10:45