Agris.cz - agrární portál

CAMRA: Fúze pivovarů je proti zájmům spotřebitelů

19. 3. 1999 | ČTK

CAMRA: Fúze pivovaru je proti zájmum spotrebitelu

LONDÝN 19.brezna (zpravodaj CTK) - Fúze Plzenského Prazdroje a Radegastu v žádném prípade neprospeje pivovarnickému prumyslu v Ceské republice. CTK to dnes rekl pracovník britské nezávislé nátlakové organizace Kampan za porádné pivo (CAMRA), která patrí k nejvlivnejším v Evrope.

"Jsme toho názoru, že to není zdravý proces. Fúze v pivovarnickém prumyslu nejsou dobré, protože jsou proti zájmum spotrebitelu," uvedl mluvcí Ian Loe, který se v CAMRA zabývá výzkumem pivovarnického prumyslu.

"V Británii se ukázalo, že podobné fúze byly proti zájmum spotrebitelu a podle našeho názoru se neco podobného potvrdí také v Ceské republice," uvedl Loe. Podle jeho slov pri fúzi pivovaru dochází ke ztráte znacky piva, výber piva je omezen a cena zcela urcite neklesá, spíše roste.

"Casto se také stává, že s fúzí se snižuje charakteristická chut místního piva. Doufáme, že tomu tak nebude i v prípade Plzenského Prazdroje, který patrí ke klasickým svetovým pivum."

Loe odmítá tvrzení, že pivovary musejí být velké, aby byly schopny konkurovat na svetových trzích. "To je naprostý nesmysl. Jiné ceské pivo - Budvar - se prodává na svetovém trhu a spotrebitelé, kterí mají rádi kvalitní pivo, si je kupují. Budvar je konkurenceschopný, což dokazuje, že velikost není všechno."

CAMRA byla založena v roce 1971 a v soucasné dobe sdružuje 54.000 clenu. V minulosti vedla rovnež kampan za to, aby nebyl ceskobudejovický Budvar prodán americké firme Anheuser Busch.

chr bm


Zdroj: ČTK, 19. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:40