Agris.cz - agrární portál

Sněmovna má rozhodnout o podmínkách prodeje státní půdy

21. 3. 1999 | ČTK

Snemovna má rozhodnout o podmínkách prodeje státní pudy

PRAHA 21.brezna (CTK) - Umožnit privatizaci zhruba 500.000 hektaru státní pudy si klade za cíl zákon, jehož schvalování má pred sebou Poslanecká snemovna. Pudu by si podle predlohy, kterou snemovna v listopadu propustila do dalšího ctení, mohly kupovat jen fyzické osoby s ceským obcanstvím. Bezúplatným prevodem by pudu a lesy mohly získat obce. Schuze dolní komory parlamentu zacíná v úterý.

Sociální demokraté se ale zrejme budou opet snažit prosadit, by kupujícími mohly být i zemedelské podniky. S prodejem pudy do rukou právnických osob pocítala jejich úprava podmínek pro privatizaci státní pudy, kterou dolní komora parlamentu na podzim zamítla. Pravicový návrh má koupi pudy umožnit právnickým osobám pouze v tom prípade, že na pozemku stojí jejich stavby.

Predloha podle autoru Josefa Luxe a Pavla Peška dává prednost pri prodeji pudy fyzickým osobám, které už osobne nebo prostrednictvím podniku, jejichž jsou cleny nebo spolecníky, zemedelsky podnikají, a tím jim umožnuje získat výmeru pudy potrebnou pro efektivní hospodarení.

Obhájci názoru, že zemedelskou pudu by stát nemel prodávat právnickým osobám zduraznují, že fyzické osoby budou lepšími vlastníky a hospodári. "Nalezení skutecného hospodáre, nalezení té skutecné tváre, která odpovídá za každý hektar, z pohledu nejen vlastnictví, ale i z pohledu hospodarení, dává nadeji, že tento hospodár bude odpovednejší," prohlásil již dríve ve snemovne exministr zemedelství Lux. Naopak sociální demokraté oznacovali návrh za diskriminacní.

Pozemkový fond nyní spravuje zhruba 900.000 hektaru zemedelské pudy. Zákon by mel umožnit privatizaci zmínených pul miliónu hektaru. Bezúplatné prevody odloucených lesních pozemku do vlastnictví obcí by se podle odhadu týkaly výmery do 10.000 hektaru.

ran nol


Zdroj: ČTK, 21. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:45