Agris.cz - agrární portál

Zástupcům šumavského parku vadí návrh zákona o prodeji půdy

17. 3. 1999 | ČTK

Zástupcum šumavského parku vadí návrh zákona o prodeji pudy

PRAHA 17.brezna (CTK) - Predstavitelum Chránené krajinné oblasti Šumava se nelíbí poslanci Josefem Luxem (KDU-CSL) a Pavlem Peškem (Unie svobody) vypracovaný návrh zákona o prodeji státní pudy; umožnuje prý rozprodat témer 12.700 hektaru zemedelské a ostatní pudy v chráneném území. Spolecne s Luxovým stranickým kolegou Liborem Ambrozkem proto šumavští ochranári chtejí navrhnout v príslušné cásti zákon zmenit.

"Prodej pudy v chránených územích otevre prostor ke spekulacím s nákupem pozemku," rekl dnes novinárum reditel šumavského národního parku Ivan Žlábek. Chce proto zachovat státní vlastnictví zemedelské pudy v chránených oblastech a obhospodarování pozemku rešit formou státní zakázky, tedy pronájmem za predem jasne definovaných podmínek na 99 let.

V opacném prípade by podle pracovníka správy šumavského národního parku a bývalého poslance ODA Cestmíra Hofhanzla mohl stát celit hrozbe, že bude v budoucnosti tyto prírodne cenné pozemky odkupovat za tržní ceny.

Stát se však podle nej vystavuje i dalšímu riziku, kdy bude muset soukromým vlastníkum pozemku platit financní odstupné, protože vzhledem k nutné ochrane prírody nebude moci vlastník pozemky plne využívat. "Nový vlastník pozemku bude ale pochopitelne ovlivnovat i jejich další využití, napríklad turistické stopy a bežecké trasy," rekl Žlábek.

Poslanecká predloha o podmínkách prevodu zemedelských a lesních pozemku z vlastnictví státu na jiné osoby (zákon o prodeji státní pudy) si klade za cíl stanovit pravidla privatizace asi 500 tisíc hektaru prevážne zemedelské pudy, které jsou ve vlastnictví státu. Zákonem by se mela snemovna zabývat na breznové schuzi.

Petr Beneš kš mhm


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 20:19