Agris.cz - agrární portál

Agropork-družstvo chce sdružit většinu českých chovatelů prasat

17. 3. 1999 | ČTK

Agropork-družstvo chce sdružit vetšinu ceských chovatelu prasat

NÁCHOD 17.brezna (CTK) - Agropork družstvo Náchod, které loni v dubnu založili jako svoji exportní organizaci tuzemští chovatelé prasat, hodlá od roku 2000 rozšírit pusobnost i na území Ceské republiky a stát se odbytovým centrem pro minimálne 75 procent tuzemských chovatelu prasat. CTK to dnes rekl predseda družstva Jaroslav Míl.

"V techto dnech oslovujeme prostrednictvím agrárních komor jednotlivé chovatele a nabízíme jim clenství v družstvu," dodal Míl s tím, že odbytové družstvo by melo chovatelum zajistit predevším stabilní ceny a odbyt na ceském i zahranicním trhu. Clenství v družstvu zemedelce prijde na 100.000 korun.

Agropork nyní sdružuje 27 chovatelu prasat, kterí na trh dodávají zhruba jednu šestinu tuzemské produkce veprového masa. Na exportu prasat se loni družstvo podílelo asi 20 procenty.

Míl poznamenal, že družstvo nebude ziskové. Odkup prasat by melo realizovat prostrednictvím maximálne ctyr koordinacních divizí. Ty by mely být rozloženy a odkup realizovat tak, aby náklady na prevoz do jednotlivých masokombinátu byly co nejnižší.

Míl se obává nedisciplinovanosti zemedelcu. "Muže se stát, že ti, co do družstva nevstoupí, se budou masokombinátum podbízet cenami," vysvetlil.

Založení podobných odbytových center podporuje podle Míla ministerstvo zemedelství, které by se na jejich vzniku melo financne podílet.

Míluv optimismus však nesdílí reditel masokombinátu Skalican Ceská Skalice Miroslav Šolc. Jak poznamenal, nápad je to sice dobrý, avšak chybí mu napojení na obchodní retezec.

Premysl Šrámek jw


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:05