Agris.cz - agrární portál

Novela lesního zákona by měla zamezit nepovoleným těžbám dřeva

10. 3. 1999 | ČTK

Novela lesního zákona by mela zamezit nepovoleným težbám dreva

PRAHA 10.brezna (CTK) - Ministerstvo zemedelství pripravilo novelu lesního zákona, která má zastavit nepovolené težby dreva. Na dnešní tiskové konferenci to rekl vrchní reditel sekce lesního hospodárství ministerstva Jaromír Vašícek.

Podle jeho slov CR za lonský rok zaznamenala 538 prípadu nepovolených težeb, pri nichž se vytežilo 111.000 metru krychlových dreva z plochy asi 470 hektaru. Nejvíce prípadu nepovolené težby bylo v okresech Pelhrimov (63), Vsetín (52) a Jindrichuv Hradec (33).

Podle Vašícka sice vlastník lesa má povinnost nechat si na základe zákona schválit zamýšlenou težbu, nicméne jestliže prodá dríví "na stojato" a težbu provede jiný subjekt než vlastník, je pro Státní správu lesu (SSL) za stávajícího znení lesního zákona prakticky nemožné pachatele nepovolené težby postuhnout.

Povinnost vyrozumet SSL se podle zákona vztahuje pouze na vlastníka, zatímco novela by mela tuto povinnost ukládat každému, kdo hodlá težit.

Novela by mela také zkrátit lhutu, v níž muže SSL sdelit nesouhlasné stanovisko k težbe s tím, že pred uplynutím této lhuty nesmí zamýšlená težba zacít.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 10. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:54