Agris.cz - agrární portál

Pro nízké ceny vepřového masa není podle Fencla žádný důvod

10. 3. 1999 | ČTK

Pro nízké ceny veprového masa není podle Fencla žádný duvod

PRAHA 10.brezna (CTK) - Pro soucasné nízké nákupní ceny veprového masa na tuzemském trhu není žádný racionální duvod, nebot dovozy veprového masa do CR jsou minimální. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství Jan Fencl.

Objem dovozu veprového masa do CR je podle jeho slov v soucasné dobe zcela nevýznamný a ciní asi 1,6 procenta tuzemské spotreby. Ta se denne pohybuje vcetne domácích porážek kolem 1206 tun. Soucasne cena dovezeného masa v prepoctu presahuje 30 korun za kilogram živé hmotnosti, pritom na tuzemském trhu se prodávají jatecná prasata za ceny nižší.

"Neexistuje v soucasné dobe žádný racionální duvod, proc by zemedelci nemeli prodávat živá prasata za dobrou cenu, tedy minimálne za cenu nákladovou," rekl Fencl. Podle nej by meli všichni, kdo nakupují jatecná prasata, chovatelum platit ceny vyšší než 30 korun za kilogram živé hmotnosti "Ta cena by se mela blížit 32 až 34 Kc/kg," dodal ministr.

Podle posledních informací MZe dovezla CR od pocátku letošního roku do 7.brezna 4516 tun veprového masa, pritom vývoz této komodity cinil ve stejném období 949 tun. Za prvních sedm dní brezna však export veprového masa prevýšil výrazne jeho import. CR dovezla totiž 57 tun, zatímco vývoz cinil 264 tun veprového masa.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 10. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:42