Agris.cz - agrární portál

Rozvoj zelinářské výroby na Břeclavsku podmiňuje podpora závlah

10. 3. 1999 | ČTK

Rozvoj zelinárské výroby na Breclavsku podminuje podpora závlah

BRNO 10.brezna (CTK) - Rozšírit pestování zeleniny na okrese Breclav z nynejších 2,3 na sedm až deset procent výmery více než 65.000 hektaru orné pudy vidí jako reálné zdejší agrární komora. Nutná je ale revitalizace a podpora závlah, využívaných dosud z deseti procent asi na 11.000 hektarech ploch. "Provoz závlah je neúmerne nákladný," rekl dnes CTK reditel komory Jirí Balga.

Letos poprvé se prvovýrobcum podarilo získat dotace na vodu ze závlah, která však nepokrývá celou cenu. Zemedelci kritizují i to, že vetšina vyrobených komodit koncí mimo okres. Vedle menších jatek a breclavského ZZN vymizel z regionu zpracovatelský prumysl.

"Pri smenném obchodu chybí peníze na rozvoj," doplnil Balga s tím, že strategie rozvoje okresu pocítá s cerpáním strukturálních fondu EU. Priority Breclavska v oboru zelinárství, ovocnárství a vinohradnictví však zrejme bude muset zdejší agrární sektor ješte snížit.

Balga pripomnel, že na breclavský okres pripadá až 43 procent výmery všech vinic v Ceské republice. Pestitelé však považují za nezbytnou obnovu porostu. Prumerné stárí vinic v regionu vzrostlo z 13 let v roce 1990 na nynejších 18 let. V oboru zemedelství bylo podle statistiku registrováno loni 4381 subjektu.

Reditel potvrdil prípravu trestního oznámení, které okresní agrární komora podá zrejme do konce brezna na neznámého pachatele ve veci protokolu k Asociacní dohode s Evropskou unií. Dokument údajne poškozuje ceské zemedelce stanovením obrovských rozdílu mezi dovozními a vývozními cly agrárních komodit.

Jirí Macík nol


Zdroj: ČTK, 10. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 20:36