Agris.cz - agrární portál

K březnu bylo neoprávněně vytěženo na 100.000 m3 dřeva

9. 3. 1999 | ČTK

K breznu bylo neoprávnene vyteženo na 100.000 m3 dreva

PELHRIMOV 9.brezna (CTK) - Na 100.000 krychlových metru dreva z rozlohy presahující 450 ha lesa bylo behem dvou uplynulých let neoprávnene vyteženo na území CR. "Zákon byl porušen v 580 prípadech," uvedl na dnešní valné hromade Sdružení obecních a soukromých lesu CR v Pelhrimove vrchní reditel sekce lesního hospodárství ministerstva zemedelství Jaromír Vašícek.

Problémy s težbou dreva podle nej vyplývají i z neznalosti lesního zákona. Podle pruzkumu pražské lesnické fakulty, kterého se zúcastnilo na 300 respondentu z rad soukromých vlastníku lesa, 56,4 procenta z nich nezná hospodárský plán pro svuj les. Jen ctvrtina prohlašuje, že zná lesní zákon, a stejné množství ho pak nezná vubec. Navíc deset procent majitelu neví, jak jejich les vubec vypadá. Tretina z vlastníku uvedla, že neprovádela v lese žádné zásahy a necelá ctvrtina respondentu si vyžádala souhlas se svými zásahy.

Na 40 procent majitelu si myslí, že zásahy státu do hospodarení v lesích jsou primerené, stejné množství pak míní, že vliv státu je nedostacující.

Ponekud prekvapující je sdelení, že 58,4 procenta vlastníku lesa si myslí, že lesy by mely být státní, naopak 37 procent z nich jsou zastánci privatizace. Pri hledání financních prostredku pro hospodarení v lesích je 65 procent respondentu rozhodnuto si najít prostredky samo, a jen necelá ctyri procenta by chtela získat podporu státu. Vstup do vlastního lesa by nejradeji zakázala pouhá dve procenta oslovených majitelu.

Jaroslava Mikešová dp


Zdroj: ČTK, 9. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:42