Agris.cz - agrární portál

Vláda bude jednat o náhradách škod způsobených chráněnými zvířat

9. 3. 1999 | ČTK

Vláda bude jednat o náhradách škod zpusobených chránenými zvíraty

PRAHA 9.brezna (CTK) - Odškodnení majitelu chovných zvírat, které zadávili vlci, medvedi ci další chránené šelmy a ptáci, by mel umožnit zákon o náhrade škod zpusobených nekterými zvlášte chránenými živocichy. Návrh zákona, který vychází z obdobných predpisu západoevropských zemí, predloží ve stredu vláde ministerstvo zemedelství. Materiál pocítá s rocním rozpoctem 13,6 miliónu korun, parlament by ho mel projednat v príštím roce.

Úhrady škod by se podle zákona meli dockat napríklad jihomoravští rybári, kterí rocne pricházejí o statisíce až milióny korun kvuli hejnum kormoránu, nebo chovatelé ovcí, jejichž stáda napadají vlci. Návrh se týká také škod zpusobených medvedy, bobry, rysy a vydrami.

Napríklad škody, které loni napáchaly chránené vydry rícní Rybárství Telc, odhadla spolecnost na 2,5 miliónu korun. Rybári se v neoficiálních rozhovorech netají tím, že jdou vydrám, stejne jako volavkám popelavým a kormoránum, "po krku". Ani vlci nebyli v minulosti chovateli ovcí na Beskydsku príliš oblíbeni. Moravští rybníkári zase každorocne žádají ministerstvo životního prostredí o výjimky k odstrelu kormoránu. Objevily se i žádosti o povolení odstrelu rysu.

Náhrady škod už zpusobených se však podle zákona majitelé zadávených zvírat zpetne nedockají.

Sona Remešová kš hš


Zdroj: ČTK, 9. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 18:14