Agris.cz - agrární portál

Vlastníci lesů volají po změně zákona o navracení lesních majetk

9. 3. 1999 | ČTK

Vlastníci lesu volají po zmene zákona o navracení lesních majetku

PELHRIMOV 9.brezna (CTK) - Zatím marne volají vlastníci lesu po novele zákona o navracení zestátnených lesních majetku obcím a mestum. Protože ministerstvo financí zaujalo k prijetí novely negativní postoj, usilují vlastníci o predložení novely parlamentu poslaneckou cestou. Na dnešní VIII.valné hromade Sdružení vlastníku obecních a soukromých lesu CR (SVOL) v Pelhrimove to uvedl jeho místopredseda Zdenek Bludovský.

Po ukoncení restitucí by melo podle koncepcního materiálu ministerstva zemedelství obcím patrit 15,5 procenta lesu, tzn. asi 360.000 hektaru. To je ovšem o zhruba 140-150.000 ha méne než vlastnily v roce 1945. Mesta a obce podle stejného zdroje zatím neprevzaly zhruba 87.000 ha.

Duvodem soucasného stavu je práve nedokonalost zákona c.172 o navracení zestátnených lesních majetku puvodním majitelum. Prokazování vlastnických práv je podle predstavitelu SVOL totiž složité a administrativne nárocné, a ne všechny obce jsou schopné své nároky uplatnit. Podpora obnovy vlastnických práv ze strany príslušných ministerstev je podle SVOL nedostatecná. Na druhou stranu v diskusi zaznelo, že nekterá obecní zastupitelstva vyvíjejí malou iniciativu k vydání majetku.

SVOL rovnež podporuje požadavek vlastníku lesu na snížení zatížení lesu neprimerene vysokou daní z nemovitostí a také sdružování malých vlastníku, uvádí zpráva výboru. Loni tak bylo vytvoreno celkem 31 sdružení s celkovou výmerou 22.000 ha lesu. Sdružení pak získala dotace 2,2 miliónu Kc.

SVOL zmenil své stanovisko a souhlasí se zprísnením postihu tech, kterí v honbe za okamžitým ziskem jsou ochotni drancovat svuj les, se kterým pocítá návrh lesního zákona.

Jen necekane príznivý vývoj cen dreva v predchozích dvou letech pak umožnuje vetšine vlastníku plnit všechna ustanovení ceského lesního zákona, který je v porovnání s právními predpisy vetšiny evropských státu velmi prísný a z ekonomického hlediska mimorádne nárocný. Momentální situace na trhu s drívím se však muže zmenit a vlastníci by si meli vytvorit rezervy, udržet samofinancování a zabránit úniku kapitálu z lesního hospodárství.

Jaroslava Mikešová pst


Zdroj: ČTK, 9. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 02:36