Agris.cz - agrární portál

SVOL: Majitelé lesů by měli rozhodovat o stavech zvěře

9. 3. 1999 | ČTK

SVOL: Majitelé lesu by meli rozhodovat o stavech zvere

PELHRIMOV 9.brezna (CTK) - Novela, respektive nový Zákon o myslivosti, by podle majitelu lesu mela být postavena na respektování principu vlastnického práva. Podle Sdružení vlastníku obecních a soukromých lesu v CR by majitelé meli spolurozhodovat o tvorbe honiteb, ale i o stavech zvere a výši jejich odstrelu.

"Jsme presvedceni, že zejména ve vlastních honitbách je vecí vlastníka pudy rozhodnout, zda chce za cenu vyšších nákladu a škod na lesních a zemedelských kulturách udržovat vysoké stavy urcitých druhu zvere, nebo je redukovat na únosnou míru," uvedl na dnešní valné hromade SVOL v Pelhrimove tajemník sdružení Ctibor Záruba.

Zásah státní správy by mel pricházet v úvahu jen tehdy, pokud by byl ohrožen výskyt urcité zvere v jejím prirozeném území, nebo pokud by zpusobovala neúmerné škody na sousedících pozemcích. Státní správa by podle vlastníku lesu mela být pouze dohlížecím a kontrolním orgánem, nikoliv rozhodovat na základe více, ci méne nepresných údaju, o poctu zvere a výši jejího odstrelu.

Novela zákona o myslivosti, respektive nový zákon, by mela být zpracována behem dvou let.

Jaroslava Mikešová dp


Zdroj: ČTK, 9. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 02:46