Agris.cz - agrární portál

Slovensko chce zavést kvótu na dovoz prasat a vepřového masa z Č

8. 3. 1999 | ČTK

Slovensko chce zavést kvótu na dovoz prasat a veprového masa z CR

PRAHA 8.brezna (CTK) - Slovenská republika hodlá zavést množstevní kvótu na dovoz veprového masa a živých prasat z CR. U veprového masa má kvóta cinit 3850 tun a u prasat 2250 tun. Jak dnes pro CTK uvedl tiskový mluvcí Ministerstva zemedelství CR Pavel Kovár, vyplynulo to ze stredecního jednání Výboru pro koordinaci hospodárské politiky v zemedelství mezi CR a SR.

Soucasne od 5.brezna letošního roku požaduje Státní veterinární správa (SVS) SR pri dovozu vzájemne neodsouhlasené veterinární atesty. Toto jednostranné netarifní opatrení podle MZe znemožní export živocišných produktu z CR na Slovensko.

Podle Kováre vstoupily SVS obou zemí v jednání a v prípade, že slovenská strana bude trvat na zmínených opatreních, predá CR celou záležitost k projednání ve WTO.

Slovensko také uvažuje na základe žádosti Slovenského sdružení výrobcu piva a sladu o snížení kvóty na dovoz ceského piva ze stávajících 532.000 hl na 200.000 hl rocne. K této otázce podle Kováre probehne do konce letošního brezna schuzka expertu obou stran.

Slovenská strana vyjádrila zásadní nesouhlas se zavedením neautomatických licencí a množstevního omezení na dovoz slovenské izoglukózy do CR.

Pri jednání se obe strany shodly na otevrení kvót na dovoz vína za sníženou celní sazbu 25 procent ze tretích zemí. CR souhlasila s požadavkem Slovenska na dovoz 50.000 cerveného vína, slovenská strana naopak souhlasila s požadavkem CR na dovoz 200.000 hl cerveného vína a 50.000 hl vína bílého v nádobách o objemu nad dva litry.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 8. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 18:28