Agris.cz - agrární portál

Kroměřížští jednají o cenách prasat, až pak chystají protesty

1. 3. 1999 | ČTK

Kromerížští jednají o cenách prasat, až pak chystají protesty

KROMERÍŽ 1.brezna (CTK) - O uzavrení dlouhodobých smluv s odberateli prasat na dodávky za 32 až 33 koruny za kilogram, což odpovídá nákladum na výrobu veprového masa, bude tento týden jednat Okresní agrární komora Kromeríž. Pokud odberatelé nebudou ochotni smlouvy uzavrít, je komora rozhodnuta pristoupit k nátlakovým akcím. CTK to dnes sdelil reditel Jaroslav Kolarík.

"Jedním zpusobem bude legislativní tlak s využitím zákona o hospodárské souteži a zákona o cenách masa. Druhým akce, které by vyvolaly urcité problémy masokombinátum. Situace je neudržitelná jak pro výrobce, tak pro odberatele. Pokud by totiž zanikl chov prasat v CR, nemají šanci prežít ani masokombináty," zduraznil reditel.

Na Kromerížsku jsou podle neho dva významní zpracovatelé, a to a.s.Jatka Kromeríž a s.r.o.Jakom Holešov, jež zatím nejsou ochotni na pevné smlouvy pristoupit.

"Vyrábet trvale prasata pod náklady nelze. Vzájemná shoda výrobcu a zpracovatelu v rozumné výkupní cene je duležitá. Podle ministra zemedelství Jana Fencla jsou totiž dovozy z Evropské unie a vývozy z CR u živých prasat a veprového masa vcelku vyrovnané, takže vláda nemá duvod podnikat kroky k ochrane tuzemského trhu," dodal Kolarík.

Podtrhl, že výrazne do tvorby cen zasahují supermarkety, které tlací výrobce masa a masných výrobku k nízkým cenám v zájmu udržení financního obratu.

Karla Havlíková nol


Zdroj: ČTK, 1. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:45