Agris.cz - agrární portál

Únik škodlivin do Únětického potoka způsobila obleva

23. 2. 1999 | ČTK

Únik škodlivin do Únetického potoka zpusobila obleva

PRAHA 23.února (CTK) - Únik škodlivých látek, predevším amoniaku, do Únetického potoka z cistírny ruzynského letište v Praze 6, které v sobotu zaprícinily ekologickou havárii, zpusobila obleva. Kvuli znecištení vody uhynuly dvema chovatelum ryby v sádkách u Cerného Vola v okrese Praha-západ, rekla dnes CTK stredoceská policejní mluvcí Sona Budská. Prípadem se zabývá Ceská inspekce životního prostredí.

Potok podle hlavního inspektora pražského odboru inspekce Jirího Vejvody znecistily látky, které se na letišti používají proti náledí. "Kvuli obleve došlo k pretížení cistírny a volný amoniak, který je pro ryby toxický, unikl do potoka," uvedl Vejvoda. Cistírna splnuje všechny požadované podmínky, dodal.

Majiteli sádky, který nehodu ohlásil policii, uhynulo podle policejní mluvcí 1,5 tuny pstruhu, kapru a línu za 140.000 korun. Vlastník sousední sádky prišel o pul tuny ryb za asi 30.000 korun, uvedla. Obe sádky prý napájela voda z Únetického potoka.

Hlavní inspektor uvedl, že správní rízení inspekce pravdepodobne nezahájí. "Bylo to neco na úrovni vyšší moci," vysvetlil.

Majitelé sádek budou podle mluvcí Ceské správy letišt Vlasty Pallové požadovat náhradu škody. "Není vylouceno, že jim nejaké odškodnení vyplatíme," rekla mluvcí.

Michal Burian kš hš


Zdroj: ČTK, 23. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 05:56