Agris.cz - agrární portál

Vedení SPF odmítá názor, že uzavřelo smlouvu nevýhodnou pro stát

23. 2. 1999 | ČTK

Vedení SPF odmítá názor, že uzavrelo smlouvu nevýhodnou pro stát

BRATISLAVA 23.února (zpravodajka CTK) - Predstavitelé Slovenského pozemkového fondu (SPF) odmítají názor, že jejich zásluhou došlo k uzavrení pro stát nevýhodné smlouvy. Na dnešní tiskové konferenci svolané SPF to shodne konstatovali predseda dozorcí rady fondu Vadim Haraj a šéf fondu Jaroslav Puškác.

SPF se dostal do pozornosti médií v uplynulých dnech kvuli kauze kolem prevodu pozemku v katastru obce Liptovský Trnovec. Podle smlouvy podepsané generálním reditelem SPF si stát na základe tohoto prevodu odepsal vuci oprávnené osobe pohledávku ve výši 170.000 Sk, pricemž soukromá osoba na základe jednoduché administrativní operace vydelala podle odhadu odborníku více než pet miliónu Sk.

Kauza se stala predmetem sporu i ve vládní koalici. Podle puvodních koalicních dohod mela být šéfem pozemkového fondu osoba jmenovaná Stranou madarské koalice, což se ale nestalo.

Predseda dozorcí rady fondu Haraj dnes na tiskové konferenci zduraznil, že dozorcí rada prezkoumala smlouvu podepsanou šéfem fondu a konstatovala, že Puškác zákon neporušil.

Puškác nesouhlasí s názorem, že by tržní cena pozemku o rozloze 52.627 metru ctverecních mohla mít dnes hodnotu pet miliónu korun. Zároven zduraznil,že v prípade restituované pudy není možné mluvit o tržní cene, ale o cene úrední. SPF by v prípade stanovení jiné než úrední ceny porušil zákon o cenách a zákon o restitucích. Jak dále poznamenal, v soucasné dobe je cena orné pudy stanovena na 3,35, prípadne 3,05 koruny za metr ctverecní.

V této souvislosti se objevily i názory, že proces restitucí je ve velkém využívaný dobre organizovanými skupinami, dokonce se prý spekulacím s nekterými lukrativními pozemky v rámci restituce venuje i organizovaný zlocin.

Problém výdelku urcitých organizovaných skupin je však podle Haraje širším a celospolecenským problémem. Když legislativci predloží jiné návrhy, které by zamezovaly spekulacím s pozemky, bude pak podle neho povinností orgánu SPF postupovat ve smyslu nových právních predpisu. Nyní se porušení stávajících predpisu nedopustili, rekl Haraj.

Z celkové výmery 2,4 miliónu hektaru zemedelské pudy Slovenské republiky je v soucasnosti ve správe SPF více než 130.000 hektaru ve vlastnictví státu a SPF spravuje rovnež 485.000 hektaru pudy neznámých vlastníku.

SPF krome správy zemedelských pozemku ve vlastnictví státu zastupuje i neznámé vlastníky v jednání o pozemkových úpravách, pri vynetí pozemku ze zemedelského pozemkového fondu, pri vyvlastnení, pri projednání územne plánovací dokumentace a ve vecech myslivosti.

Marta Ružicková ple


Zdroj: ČTK, 23. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 18:26