Agris.cz - agrární portál

Výsadby na rekultivovaných plochách ohrožují především hraboši

21. 2. 1999 | ČTK

Výsadby na rekultivovaných plochách ohrožují predevším hraboši

MOST 21.února (CTK) - Hraboši spolu s cernou zverí predstavují nejvetší hrozbu pro nové výsadby na rekultivovaných výsypkách v Podkrušnohorí. CTK to rekl Jan Sixta, vedoucí strediska inženýrských služeb Rekultivacní výstavby Most (RVM), která obnovuje devastovanou krajinu po težbe uhlí a prumyslové cinnosti.

Podle Sixty nemají myši a hraboši polní na revitalizovaných výsypkách prirozené neprátele, mají klid pro rozmnožování, dostatek potravy, a tak se premnožují. Naposledy se to stalo v lonském roce, kdy byla mírná zima a suché jaro.

Invaze hlodavcu zacala vážne ohrožovat sazenice stromu a keru napríklad na rekultivovaných plochách výsypek Palivového kombinátu Ústí (PKÚ) v oblasti bývalého lomu Chabarovice, kde RVM od roku 1995 provádí lesnickou, zemedelskou a vodní rekultivaci ploch postižených dulní cinností. "Došlo to tak daleko, že jsme po dohode s ústeckým Palivovým kombinátem museli zacít hubit hlodavce chemickými prípravky," uvedl Sixta. Obává se, že se situace muže opakovat i letos.

Porostum na rekultivacích škodí i divocáci, ty ale RVM trpí. "Bojovat s divocáky na výsypkách nechceme, a tak veškeré naše úsilí zamerujeme v této oblasti na hraboše a myši. Po dohode s dulními akciovými spolecnostmi, pro které pracujeme, se snažíme vedle aplikace chemických preparátu proti temto škudcum lákat na výsypky jejich prirozené neprátele. Jsou to draví ptáci, predevším kánata, poštolky a další," rekl o strategii RVM Jan Sixta.

Príznivé podmínky pro existenci dravých ptáku vytvárí RVM napríklad umístováním takzvaných berlicek, drevených posed ve tvaru T, ze kterých dravci pozorují lovište a vzlétají za koristí. "Tímto zpusobem se nám loni podarilo znacne snížit pocet hrabošu na výsypkách," potvrdil Sixta úspech této metody.

Výraznému snížení poctu hrabošu na rekultivovaných plochách by mela napomoci i letošní ponekud mrazivejší zima.

Jan Foukal bm


Zdroj: ČTK, 21. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 20:27