Agris.cz - agrární portál

Veleba:Volný pád chovu prasat ohrožuje i další agrární odvětví

18. 2. 1999 | ČTK

Veleba:Volný pád chovu prasat ohrožuje i další agrární odvetví

BRNO 18.února (CTK) - Rozhodnutí o konání protestních akcí zemedelcu od 1.brezna jednoznacne schvaluje Ceskomoravský svaz zemedelských podnikatelu. Odpor proti subencovaným dovozum veprového masa ze zemí Evropské unie bude mít zrejme charakter blokády masokombinátu. "Volný pád chovu prasat ohrožuje i další odvetví zemedelství," rekl CTK tajemník Svazu Jan Veleba.

Zmínil zejména tesne napojený krmivárský prumysl a pestování obilí. Chovatele prasat donutil k protestum údajne již pátý mesíc trvající ekonomický tlak na snížení farmárské ceny veprového masa až na nynejších 23 Kc/kg. Tato cena je podle chovatelu deset korun pod hranicí rentability.

"Formu protestních akcí zvolí samy jednotlivé okresní Agrární komory," doplnil Veleba. Zemedelci chtejí zpracovatele prinutit k jednání a dohode o cenovém stropu alespon 30 Kc/kg. Pouze rychlá reakce a narovnání cen by tak privedlo agrárníky k odvolání akcí u potravinárských firem.

Svaz uvádí, že pokracování stávající situace by vedlo k rade konkursu na zemedelské farmy, jinak plne konkurenceschopné zemím EU. Zatím se prvovýrobci zbavují zamestnancu a snižují mzdy až na 60 procent dosavadní výše. Za neuveritelnou ovšem považují existenci 64 ceských firem na dovoz masa proti bežným peti v Evrope.

Od 1.ledna do 6.února zatím CR dovezla 5600 tun veprového masa v živém, což predstavuje podíl 8,02 procenta na tuzemské spotrebe. Podle Veleby je tento import ekvivalentem asi 140.000 tun obilí. Do CR prichází veprové maso stejne jako v lonském roce predevším z Nemecka, Rakouska a Dánska.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 18. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 19:03