Agris.cz - agrární portál

Družstva budou o případné účasti na protestech ještě jednat

18. 2. 1999 | ČTK

Družstva budou o prípadné úcasti na protestech ješte jednat

PRAHA 18.února (CTK) - Otázka, zda Svaz zemedelských družstev a spolecností (SZDS) podporí pripravované protestní akce zemedelcu, je zatím predcasná. CTK to dnes rekl úradující predseda Svazu Miroslav Jirovský s tím, že vedení SZDS posoudí možnosti a eventuální dopad protestních akcí a zváží úcast Svazu na jejich prubehu.

Podle jeho slov však zatím ministerstvo zemedelství o problémech jedná a má zájem veci rešit, takže je treba velice peclive dbát na to, aby nedošlo ke zneužití soucasné situace.

Podle Jirovského není soucasný stav na trhu veprového masa dramatický množstvím, které se do CR dováží, ale spíše tím, že masokombináty opet snížily nákupní cenu jatecných prasat hluboce pod náklady chovatelu, což produkci veprového masa v CR vážne ohrožuje.

"Je treba vyzdvihnout roli masokombinátu v pusobení na tuzemský trh, protože práve zpracovatelé do nej v soucasné dobe nejcitliveji zasahují. Situaci je tedy treba rešit cílene a prípadné tlaky naprít tam, kde jsou hlavní prekážky," dodal s tím, že situace je dramatická v tom, že rešení soucasných problému zemedelcu proste nelze realizovat bez pomoci státu. Zásadní rešení je však podle Jirovského již koncepcne zapocato.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 18. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:25