Agris.cz - agrární portál

Ústřední bramborářský svaz vystupuje z Agrární komory

16. 2. 1999 | ČTK

Ústrední bramborárský svaz vystupuje z Agrární komory

HAVLÍCKUV BROD 16.února (CTK) - Vystoupení Ústredního bramborárského svazu z Agrární komory schválila jeho dnešní valná hromada v Havlíckove Brode. Duvodem bylo jednak zvýšení minimálního clenského príspevku na 40.000 korun, a také malý dosud plynoucí prínos z clenství, uvedl pro CTK po skoncení jednání znovu zvolený predseda svazu František Novák.

Svaz je nyní zastoupen v nove vzniklé komoditní rade pro brambory pri ministerstvu zemedelství, dodal.

V prijatém usnesení clenové svazu po resortním ministerstvu mimo jiné požadují zabezpecení penez na program kontroly výskytu a šírení bakteriální kroužkovitosti brambor. Její likvidace je jedním z predpokladu umožnení vývozu brambor do zemí EU. Zrovnoprávnení obchodních podmínek se západoevropskými státy pak zustává nejduležitejším úkolem svazu v letošním roce.

Bramborári letos spoléhají na udelení výjimky ze zákazu vývozu této komodity do zemí EU. Žádost byla podle Nováka Státní rostlinolékarskou správou odeslána do Bruselu 16.ledna.

Na jednání mimo jiné zaznelo i to, že vlivem absence vývozu brambor z CR na západoevropský trh vzniknou letos prvovýrobcum ztráty na tržbách 900 miliónu korun, a to kvuli nízkým farmárským cenám v CR.

Po ministerstvu zemedelství svaz dále požaduje zabezpecení penez na provedení poskliznových zkoušek metodou Elisa u uznané sadby brambor ze sklizne roku 1999.

Aktivne by se chtel svaz podílet na formování podmínek pro vstup CR do EU. Požaduje proto urychlené svolání podskupiny vyjednávacího týmu pro brambory.

Valná hromada dále zjednodušila organizacní strukturu svazu, když z dosavadních šesti zrušila tri odborné sekce.

Ústrední bramborárský svaz CR nyní sdružuje na 113 clenu z rad pestitelu, obchodníku a zpracovatelu.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 16. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:32