Agris.cz - agrární portál

V Británií propukl skandál kolem geneticky upravovaných potravin

16. 2. 1999 | ČTK

LONDÝN 16.února (zpravodaj CTK) - V Británii se již nekolik dní vzrušene debatuje o možné škodlivosti geneticky upravovaných potravin. V centru kritiky se ocitla labouristická vláda, jejíž státní ministr pro vedu lord Sainsbury vlastnil firmu, která se genetickou úpravou potravin zabývá. Opozice požaduje jeho odstoupení pro konflikt zájmu.

Rozruch kolem možné závadnosti geneticky upravovaných potravin propukl poté, co byl Arpad Pusztai nucen pozastavit ve Skotsku svuj vedecký výzkum o geneticky modifikovaných potravinách. Predbežné výsledky jeho bádání totiž ukázaly, že krysy, které byly krmeny geneticky upravenými bramborami, mají poškozeny životne duležité orgány a oslabený imunní systém.

Pusztai má za to, že negativní vedlejší zdravotní úcinky, jako je zmenšení mozku nebo zesílení žaludecní steny, má na svedomí gen, který se používá pri genetické úprave potravin. Londýnská firma Diatech, v níž má nadále obchodní zájmy lord Sainsbury, má celosvetová patentová práva na tento údajne nebezpecný gen.

"Duvera verejnosti nemuže být obnovena, dokud nebude tento ministr odstranen," prohlásil stínový ministr obchodu a prumyslu John Redwood.

Vláda však tento požadavek odmítá a tvrdí, že nejde o konflikt zájmu, protože lord Sainsbury prý nemá na výrobní program firmy Diatech žádný vliv.

Diskuse kolem možné škodlivosti geneticky upravovaných potravin znacne znepokojila britskou verejnost, která od výrobcu a prodejcu potravin požaduje vetší záruky, pokud jde o nezávadnost prodávaných výrobku.

Ministr zemedelství Nick Brown pocátkem mesíce prohlásil, že ve velmi krátké dobe budou supermarkety muset oznacovat všechny výrobky a jídla obsahující tyto "Frankensteinovy potraviny". Také všechny restaurace budou muset na svých jídelníccích uvádet všechny geneticky modifikované ingredience. Pokud takový zákon opravdu vstoupí v platnost, mela by Británie nejprísnejší pravidla v oznacování techto potravin v Evrope.

Konsorcium 29 organizací, vcetne Prátel Zeme a Greenpeace, již vyzvalo k petiletému moratoriu na produkci geneticky upravovaných potravin urcených pro komercní využití.

Do vzrušené debaty vstoupil i premiér Tony Blair, když prohlásil, že on sám považuje geneticky upravované potraviny dostupné v britských obchodech za zdravotne nezávadné a konzumuje je.

Vláda oznámila, že v soucasné dobe jsou geneticky upravené potraviny obsaženy pouze v rajském protlaku, nekterých druzích sýru, kukurici a sóji. Odpurci ovšem tvrdí, že už dnes až 60 procent prodávaných polotovaru a zpracovaných potravin obsahuje geneticky upravované komponenty. Jen se o tom podle nich neví a nemluví nahlas.

Nekterí vedci se postavili na obranu geneticky upravovaných potravin, oznacili je za zdravotne nezávadné a varovali, že bude-li nynejší spor dále pokracovat, bude Británie zbytku sveta pro smích.

Jirí Chrást pek pz


Zdroj: ČTK, 16. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.05.2024 06:32