Agris.cz - agrární portál

V USA povolena technika ozařování masa

12. 2. 1999 | ČTK

V USA povolena technika ozarování masa

WASHINGTON 12.února (CTK) - Americké ministerstvo zemedelství dnes schválilo techniku, pri níž budou ozarováním syrového masa a masných výrobku niceny bakterie pusobící nemoci z potravin.

"Ozarování je bezpecná, jednoduchá a levná metoda známá od 50.let a nicící patogenní bakterie v potravinách," rekl Dane Bernard ze sdružení pro úpravu potravin.

Ozarování je jediná technologie, jež spolehlive nicí bakterii Escherichia coli, která pusobí silný prujem, krvavou stolici, zvracení a horecku a pro deti a staré lidi muže být smrtelná. Ozarování také podstatne sníží riziko onemocnení salmonelózou.

Nejvíc bakterií je prítomno v mletém mase, jeho jsou Americané velkými konzumenty a rocne ho spotrebují víc než tri milióny tun.

Velké americké potravinárské kolosy jako Hudson Foods nebo Sara Lee loni musely znicit mnoho tun kontaminovaného masa.

Dosud byla metoda v USA užívaná u korení nebo drubeže a až loni byla schválena také pro "cervené" maso. Bakterie jsou pri ní spolehlive niceny nízkými dávkami gama zárení. Vedci se shodli na tom, že je to pro cloveka bezpecný zpusob, a v potravinárství ho používá 35 zemí.

Ozárené maso bude na obalu viditelne oznaceno a použití technologie bude ponecháno na jednotlivých výrobcích. Krome toho, že paprsky gama znicí bakterie, dodají také ošetreným

potravinám vyšší trvanlivost.

Odpurci metody tvrdí, že zavedení ozarování povede k redukci ostatních bezpecnostních a hygienických zásad dodržovaných dosud pri manipulaci s potravinami.

sva hej


Zdroj: ČTK, 12. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:27