Agris.cz - agrární portál

Nízká cena prasat nutí zemědělce hledat jiné způsoby zpeněžení

12. 2. 1999 | ČTK

Nízká cena prasat nutí zemedelce hledat jiné zpusoby zpenežení

PLZEN 12.února (CTK) - Soucasná nízká výkupní cena prasat, která se vlivem dotovaných dovozu veprového masa ze státu EU propadla na 25-26 korun za kilogram živé hmotnosti, nutí zemedelce hledat jiné zpusoby zpenežení - bud zpracováním na masné výrobky ci prodejem prasat v pulkách drobným odberatelum. CTK to dnes rekl reditel Únešovského statku Miloslav Mentlík.

Únešovský statek, který patrí mezi nejvetší zemedelské podniky v západních Cechách, má v soucasné dobe ve stavu 2000 vepru ve výkrmu, z toho 600 kusu již prekrocilo optimální jatecní hmotnost a prasata se stávají neprodejnými. Jatky totiž od únešovských zemedelcu odmítají prasata vykupovat.

Díky vlastní výrobne uzenin muže zemedelský podnik zmírnit ztrátu lepším zpenežením prasat v masných výrobcích, avšak celou produkci veprového nestací zpracovat. Zemedelci neví, jak budou soucasnou situaci rešit, pokud do dovozu laciného veprového nezasáhne vláda CR.

Z informací tiskového oddelení ministerstva zemedelství (MZ) vyplývá, že soucasný import veprového se oproti konci lonského roku klesl až o 50 procent. Zatímco zacátkem prosince zaznamenalo MZ dovoz témer 2000 tun, koncem ledna to bylo 960 tun masa. Cena dováženého veprového masa se v té dobe pohybovala od 18 do 26 korun a cena v tuzemsku vykupovaných vepru v živém se postupne zvyšovala z 25 na 30 korun za kilogram.

Od konce letošního ledna se farmárské ceny živých prasat zacaly postupne propadat na soucasných 25-27 za kilogram a v prípade dalšího poklesu hrozí podle Mentlíka krach specializovaným podnikum na chov prasat.

Podle informací CTK projíždí pres cesko-nemecký hranicní prechod v Pomezí denne pet kamionu, které do CR vozí veprové pulky ve visu za cenu 27-29 korun za kilogram, což v prepoctu na živou hmotnost predstavuje cenu 21 korun za kilogram. Pri nosnosti kamiónu 20 tun se tak denne do CR doveze až 100 tun veprového.

Zástupci agrární komory žádají ceskou vládu, aby do 20.února pristoupila k úcinným opatrením na omezení dovozu veprového masa. Pokud se situace nezmení, hodlají pristoupit k protestním akcím.

Pavel Kovárík mha


Zdroj: ČTK, 12. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:47