Agris.cz - agrární portál

EU dál usnadňuje vývozy vepřového do Ruska

12. 2. 1999 | ČTK

EU dál usnadnuje vývozy veprového do Ruska

BRUSEL 12.února (zpravodaj CTK) - Evropská komise dnes oznámila podstatné zvýšení vývozních subvencí na výrobky z veprového masa smerující do Ruska. Opatrení se týká varených párku, salámu, vareného ramínka a lancmítu.

Jeho cílem je zvýšit vývoz na úroven pred lonskou ekonomickou a financní krizí v Rusku, kdy tam "patnáctka" vyvážela kolem 65.000 tun tohoto zboží za šest mesícu. Od té doby export klesl za stejné období na zhruba 24.000 tun, sdelil CTK zdroj Evropské komise.

Západoevropské vývozní firmy dostanou z fondu EU od nynejška podporu 40 EUR na každých 100 kilogramu vyvezených párku, zatímco dosud to bylo 25 EUR. U salámu se refundace zvyšuje z 28 na 50 EUR, u ramínka ze 34 na 50 a u lancmítu z 25 na 45 EUR.

Unie v listopadu zvýšila vývozní subvence pro cerstvé a zmrazené veprové maso smerující do Ruska ze 40 na 70 EUR na metrák. Podle dnešního sdelení toto opatrení umožnilo "návrat k normální úrovni vývozu", což by se melo nyní stát také v prípade zpracovaných masných výrobku.

Podle informovaného zdroje komise predpokládá, že zvýšení vývozu do Ruska dále omezí tlak subvencovaného exportu na zemestrední a východní Evropy. CR, Polsko i Madarsko si stežují, že západoevropské veprové poškozuje domácí výrobce a rozbíjí místní trh.

Komise proto v prosinci snížila exportní refundace na cerstvé maso smerující do pridružených zemí na polovinu, ze 40 na 20 EUR na 100 kilogramu. Nyní doufá, že ruský trh odcerpá cást prebytku a výrobci nebudou mít chut vyvážet nevýhodneji do kandidátských státu. To se ovšem nebude líbit tem z nich, kterí EU na ruském trhu konkurují, zejména Polákum.

Rídící výbor EU pro veprové maso se tento týden zabýval možnými opatreními ke stabilizaci trhu s veprovým, který v EU trpí nadvýrobou a poklesem cen. Evropská komise dnes sdelila, že ackoli byla nastolena rada nápadu, nedospely clenské státy k žádné dohode o efektivnejší kontrole trhu. Pokud by taková opatrení byla prijata, uvedla komise, vyžadovala by stejne souhlas Evropského parlamentu a Rady ministru EU, takže jejich realizace by byla velmi zdlouhavá.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 12. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 18:49