Agris.cz - agrární portál

Falešná moravská slivovice se objevila ve Švýcarsku

11. 2. 1999 | ČTK

VIZOVICE (okres Zlín) 11.února (CTK) - Sláva slivovice zrejme inspirovala švýcarskou firmu Diwisa Willisau-Lucerne k imitaci moravského švestkového nápoje. "Na švýcarském trhu jenabízena v láhvi a s etiketou výrazne pripomínající náš výrobek," predvedl dnes zpravodaji CTK "švýcarskou slivovici" reditel a.s.Rudolf Jelínek Vizovice Petr Bartoš.

Pravá slivovice má na etikete nápis R.Jelínek. Švýcarská je oznacena stejným typem písmen J.Relínek a nechybejí ani typické ctyri švestky s listy. Na zadní strane švýcarské láhve je nemecký nápis Slivovitz, ovšem na prední ryze ceský Slivovice.

Na obchodní trik upozornil Peter Ott z Basileje. "Do Ceské republiky jezdím 20 let a moravskou slivovici poznám. V Basileji jsem si koupil slivovici, ale zklamala me, protože mela jen 35 procent alkoholu a chybelo mimo jiné též oznacení zeme puvodu," napsal vizovickým.

Pravá Jelínkova slivovice obsahuje 45 nebo 50 procent alkoholu. "Svetlejší pálenka, kterou jsme ze Švýcarska získali, chutí a vuní neodpovídá našim slivovicím. Domnívám se, že je znacne rezaná lihem, dobarvená je karamelem a aromatizována chemicky," sdelil Oldrich Kalenda, vizovický výrobní námestek.

Priznal, že v roce 1994 dodali firme Diwisa 1000 litru 75,3 stupne silné slivovice. Ta se redila a plnila do originálního skla ve Švýcarsku. Zájem konzumentu možná privedl tehdejší partnery na myšlenku vyrábet obdobný nápoj.

Vizovictí loni písemne požádali švýcarské velvyslanectví v Praze o pomoc pri zjištení kompetentních orgánu, které se v zemi zabývají ochranou hospodárské souteže. "Odpoved jsme nedostali," rekl Bartoš. Bez odezvy zustaly dopisy firme Diwisa. "Víme, jak je težké a drahé se ve Švýcarsku soudit, proto jsme se chteli dohodnout na urcité spolupráci," dodal.

Moravané v roce 1997 vyrobili slivovici za 54 miliónu korun, o rok pozdeji za 68 miliónu korun a letos predpokládají obrat presahující 90 miliónu Kc. Celková produkce firmy ciní 247 miliónu Kc.

Ladislav Koželuha mha


Zdroj: ČTK, 11. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 19:19