Agris.cz - agrární portál

Cena prasat může příští týden klesnout na 21 Kč/kg živé hmotnost

10. 2. 1999 | ČTK

Cena prasat muže príští týden klesnout na 21 Kc/kg živé hmotnosti

PRAHA 10.února (CTK) - Nákupní cena jatecných prasat v CR muže pocátkem príštího týdne klesnout až na 21 korun za kilogram živé hmotnosti. Na dnešní rozprave v senátním výboru pro hospodárství, zemedelství a dopravu to rekl prezident Agrární komory Václav Hlavácek. Soucasná nákupní cena jatecných prasat se podle jeho slov pohybuje kolem 25 korun za kilogram živé hmotnosti. Podle informací CTK pritom náklady u dobrých chovatelu cinily loni prumerne 34 korun za kilogram živé hmotnosti.

Hlavácek oznacil za prícinu poklesu nákupních cen trvající subvencovaný dovoz veprového masa do CR a zcela nedostatecnou ochranu tuzemského trhu agrárních komodit. Podle jeho slov je v soucasné dobe ohrožen v CR kvuli dovozum trh naprosté vetšiny agrárních komodit.

V souvislosti s tím Hlavácek rekl, že soucasné výchozí podmínky ceského zemedelství jsou nejhorší za posledních deset let, nebot jsou vycerpány rezervy tohoto odvetví a zastavil se v nem penežní tok.

K návrhu koncepce vládní agrární politiky Hlavácek rekl, že v ní chybí pohled samotných podnikatelu, že v ní nejsou dostatecne definovány pojmy jako "podhorské" ci "produkcní" oblasti, a že chybí samostatná kapitola venovaná potravinárskému prumyslu. Soucasne kritizoval, že v návrhu nejsou termíny, do kdy budou zavedeny nástroje na regulaci tuzemského agrárního trhu.

Ze strany clenu senátního výboru zaznela vuci Agrární komore kritika na nevýraznost dosavadních protestních akcí. Mnozí senátori také zpochybnili Hlaváckovo tvrzení, že v CR není nadprodukce potravin, a doložili to statistickými údaji.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 10. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 22:33