Agris.cz - agrární portál

Zemědělci hodlají opět protestovat proti laciným dovozům masa

10. 2. 1999 | ČTK

Zemedelci hodlají opet protestovat proti laciným dovozum masa

PLZEN 10.února (CTK) - Zemedelci na Plzensku jsou znepokojeni soucasnými cenami dováženého veprového masa. Pokud neprijme vláda na omezení laciných dovozu veprového do 20.února úcinné rešení, zemedelci opet pristoupí k protestním akcím. Pro CTK to dnes uvedl predseda Agrární komory Plzen-sever Josef Hynek.

Díky opetovnému importu dotovaného veprového masa poklesly v soucasné dobe ceny prasat vykupovaných v živé hmotnosti na 25 až 27 korun za kilogram, což je zhruba deset korun pod výrobními náklady ceských zemedelcu. Zpracovatelé navíc s vidinou vysokých zisku nakupují dovážené maso a vepri vykrmovaní v tuzemsku zemedelcum zustávají, címž se jim zvyšují náklady a prasata v jatecní hmotnosti se vlivem nadmerného tucnení znehodnocují.

Podle Hynka již zpracovatelé nedovážejí jenom pulky prasat, ale porcované maso. Na ceských celnicích se údajne objevuje bucek okolo 16 korun za kilogram. Behem ledna CR dovezla približne ctyri tisíce tun dotovaného veprového masa. Pokud se na trhu opet objeví veprové maso v cene kolem 20 korun za kilogram živé hmotnosti, zacnou chovatelé vepru krachovat zacátkem dubna, dodal Hynek.

Pavel Kovárík nol


Zdroj: ČTK, 10. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 20:35