Agris.cz - agrární portál

ČR si vyhradila při konzultacích s EU právo na ochranná opatření

8. 2. 1999 | ČTK

CR si vyhradila pri konzultacích s EU právo na ochranná opatrení

PRAHA 8.února (CTK) - V prípade, že v prubehu mesíce února potrvají negativní dopady dovozu veprového masa z EU do CR na tuzemské chovatele prasat, vyhrazuje si CR právo na zavedení ochranných opatrení v rámci Evropské dohody.

CTK o tom dnes informoval tiskový mluvcí Ministerstva zemedelství CR Pavel Kovár s tím, že to je jeden z výsledku ctvrtého kola technických konzultací k veprového masu mezi EU a CR, které probehlo 5.února letošního roku v Bruselu.

Zástupci Evropské komise (EK) pri konzultacích sdelili, že od 1.ledna letošního roku je množství vydaných vývozních licencí do všech zemí strední a východní Evropy výrazne nižší než v posledních trech mesících lonského roku. Celkový objem pro všechny tyto zeme dosahuje asi poloviny hodnoty objemu dovozu veprového masa, které smerovaly do samotné CR za posledních pet mesícu.

Podle EK lze ocekávat rozmelnení dopadu vývozu na jednotlivé zeme tohoto regionu vcetne CR jak v množství, tak i postupným zvyšováním dovozní ceny této komodity. To by melo být rozborem situace za mesíc únor plne prokázáno.

Jak vyplynulo z konzultací, v lednu letošního roku ješte dobíhala platnost vývozních licencí z EU s vývozní subvencí 40 EURO/100kg, pricemž od 9.prosince jsou vydávány licence pouze se subvencí 20 EURO/100 kg.

Další jednání obou delegací probehne podle Kováre v prvním breznovém týdnu letošního roku.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 8. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 10:09