Agris.cz - agrární portál

Polští rolníci se shodují s vládou na reformě zemědělství

8. 2. 1999 | ČTK

Polští rolníci se shodují s vládou na reforme zemedelství

VARŠAVA 8.února (CTK) - Po dvoutýdenních protestních blokádách polských silnic a nekolikadenním usilovném vyjednávání se dnes polští rolníci shodli se zástupci kabinetu Jerzyho Buzka na vytvorení programu reforem polského zemedelství. Jak informovala agentura DPA, podepsali dnes ve Varšave predstavitelé dvou umírnených rolnických odborových organizací s vládou príslušný protokol.

Za vládní stranu se jednání, jež zacala již ve ctvrtek, úcastní ministr zemedelství Jacek Janiszewski a ministr práce Longin Komolowski. Ti se v dnes podepsaném dokumentu zavázali, že vláda do poloviny brezna vypracuje obsáhlý program reforem zemedelského sektoru. Do konce února má být rovnež stanovena výkupní cena veprového masa, jež je od pocátku pro obe strany nejtvrdším oríškem. Zatímco vláda navrhuje cástku 3,20 zlotého za kilogram, trvají odborári na cene 3,40 zlotého.

Vláda navíc podle dokumentu nabídla zemedelcum snadnejší prístup k úverum a zlepšení situace ve venkovském školství. Ministr zemedelství již dríve navrhl zavedení cel, jež by zabránila dovozu levných potravin, snížení nájmu za státní pudu, reformu systému vývozních kvót a státní podporu pri vývozu veprového masa do zemí bývalého Sovetského svazu.

Od dnešního kompromisu se podle DPA distancovala radikální organizace Sebeobrana (Samoobrona). Její vudce Andrzej Lepper, hlavní organizátor protestu, oznacil dnešní dohodu rolníku s vládou za "podvod". Své príznivce proto vyzval k obnovení blokád. Ty ze silnic zmizely minulý ctvrtek, aby mohla jednání zacít.

Sám Lepper se pritom nedelních rozhovoru s ministry nezúcastnil, nebot se v té dobe v gdanském kostele sv.Brygidy sešel s bývalým prezidentem Lechem Walesou, napsal dnes deník Gazeta Wyborcza (GW). Pri té príležitosti se omluvil všem, kdo v dusledku rolnických blokád utrpeli škody.

Zástupci zbylých dvou odborových centrál o víkendu presvedcovali novináre, že mezi rolníky panuje shoda, presto se však místopredseda jedné z nich Wlodzimierz Serafin podle GW dal slyšet, že "o budoucnosti polského zemedelství se rozhoduje na ministerstvu zemedelství a ne v gdanském kostele". Jak on, tak i jeho kolega z Rolnické Solidarity navíc ujištovali, že dokud trvají jednání s ministry, blokády obnoveny nebudou.

V pátek vláda podepsala s odborári dohodu, jejíž soucástí byl slib, že rolníci nebudou trestáni za úcast v blokádách, pokud se pri nich nedopustili žádného prestupku nebo trestného cinu. Kabinet totiž uznal, že protesty rolníku byly opodstatnené a že polské zákony neznají pojem kolektivní viny.

Možností pripojení se k rolnickým protestum pohrozili v sobotu rovnež polští horníci. Šéf jejích odboru Jan Kisielinski si tak chce vymoci schuzku s ministrem hospodárství Januszem

Steinhoffem. Jak rekl deníku Gazeta Wyborcza jeho zástupce Dariusz Malinowski, zákon o restrukturalizaci sektoru, jenž platí od ledna, totiž podle odboráru v praxi nefunguje.

elv mž


Zdroj: ČTK, 8. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 07:12