Agris.cz - agrární portál

EU neruší dotace na vývoz vepřového do ČR, uděluje méně licencí

5. 2. 1999 | ČTK

EU neruší dotace na vývoz veprového do CR, udeluje méne licencí

BRUSEL 5.února (zpravodaj CTK) - Evropská komise nepovažuje úplné odstranení vývozních dotací Evropské unie na dovoz veprového masa do Ceské republiky a ostatních zemí strední a východní Evropy vzhledem k vlastní situaci za politicky pruchodné. V lednu však udelila malé množství licencí, a to jen pro vývoz 6000 až 7000 tun veprového masa do techto státu, což by melo prinést úlevu místním trhum.

Zástupci Komise a námestek ministra zemedelství Tomáš Zídek pri svém dnešním setkání konstatovali, že zvýšený dovoz veprového masa do CR z pocátku letošního roku je dusledkem dobíhajících smluv uzavrených v listopadu a zacátku prosince lonského roku, kdy subvence Unie na export cinily 40 ECU na 100 kilogramu.

Než se zacne jednat o prípadných zmenách soucasného vzájemného obchodu s veprovým, je nutné si pockat na efekty prosincového snížení dotací na 20 ECU na 100 kilogramu, které prijdou v únoru až breznu, sdelil Zídek CTK. Podle neho by mel být dovoz veprového masa do CR nízký i díky udelení malého poctu vývozních licencí.

Nechut Evropské unie zrušit subvencování vývozu veprového masa je pochopitelné - krize na jejím vnitrním trhu pretrvává a zvýhodnení exportu do Ruska, které melo ulehcit stredoevropským a ostatním východoevropským trhum, neprineslo vzhledem k nedostatku zájmu ocekávaný efekt.

Remy Vlachos bm


Zdroj: ČTK, 5. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 05:01