Agris.cz - agrární portál

Slibný vývoj jednání mezi polskými rolníky a vládou

5. 2. 1999 | ČTK

VARŠAVA 5.února (CTK) - Rozhovory mezi zástupci polských rolnických odboru a vládou, jejichž cílem je urovnání soucasné krize zemedelství, zrejme spejí ke sblížení stanovisek obou stran. Predmetem sporu však nadále zustává otázka beztrestnosti pro úcastníky dvoutýdenních protestních blokád, jež narušily provoz na desítkách silnic a nekolika hranicních prechodech.

Jednání, jež dnes pred polednem navázalo na ctvrtecní první oficiální rozhovory mezi vládou a odborári, se podle jednoho z aktéru, ministra zemedelství Jacka Janiszewského ubírají "dobrým smerem", napsala agentura DPA. Predchozí schuzka v budove parlamentu, jenž se protáhla do pozdních nocních hodin, neprinesla žádný konkrétní výsledek.

Vudce radikální rolnické organizace Sebeobrana (Samoobrona) a hlavní organizátor protestu Andrzej Lepper dnes ráno opet pohrozil obnovením silnicních blokád, pokud do 12:00 nebudou podmínky protestujících zemedelcu splneny. "Nedáme se podvést," prohlásil na vlnách polského rozhlasu Lepper, podle nehož vláda není na rozhovory s rolníky pripravena.

Zcela opacný názor však vyjádril vládní mluvcí Jaroslaw Sellin, jenž prohlásil, že odborári byli prekvapeni, "jak dobré a jak kvalitní" jsou vládní návrhy na rešení jejich situace. Spokojenost z dosavadního prubehu rozhovoru panovala podle agentury PAP na obou stranách. Možnost uzavrení dohody naznacil dnes dopoledne jeden z odborových predáku Janusz Maksymiuk i ministr práce Longin Komolowski.

K uzavrení Paktu pro polské zemedelství dnes podle agentur vyzval predseda odborového svazu Solidarita a vládní Volební akce Solidarita (AWS) Marian Krzaklewski.

Polský prezident Aleksander Kwasniewski, jenž dosud zustával stranou celého konfliktu, vyslovil podle polského rozhlasu presvedcení, že odpovednost za vývoj v zemedelství nesou všechny dosavadní polské vlády od roku 1989. "Nikdo, vcetne me, se této odpovednosti nemuže zríci," rekl prezident.

Pri ctvrtecních rozhovorech ministr zemedelství Janiszewski rolníkum mimo jiné navrhl zavedení cel, jež by ukoncila dovoz levných zemedelských produktu za Západu za dumpingové ceny, snížení nájmu za státní pudu, reformu systému vývozních kvót pro polské zemedelce, prístup k úverum a podporu pri vývozu veprového do oblasti bývalého Sovetského svazu.

Všechny silnice na území Polska jsou od ctvrtka podle polské policie prujezdné. Pri odstranování prípadných nových blokád jsou však policisté podle mluvcího Pawla Biedziaka pripraveni použít síly, v souladu se ctvrtecním doporucením ministra vnitra Janusze Tomaszewského.

Zemedelský sektor je považován za jednu z nejvetších prekážek na ceste Polska do rodiny vyspelých prumyslových státu a ke clenství v Evropské unii.

elv ank


Zdroj: ČTK, 5. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 23:50