Agris.cz - agrární portál

IAR: Průlom v jednání polských rolníků s vládou

5. 2. 1999 | ČTK

IAR: Prulom v jednání polských rolníku s vládou

VARŠAVA 5.února (CTK) - V záveru druhého dne jednání mezi zástupci polských zemedelských odborových organizací a vlády Jerzyho Buzka bylo dnes vpodvecer dosaženo prulomu. S odvoláním na zdroje z církevních kruhu, jež první kontakty obou stran zprostredkovaly, o tom informovala polská Rozhlasová informacní agentura (IAR).

Podle jednoho ze zprostredkovatelu z rad polské katolické církve je smlouva mezi rolníky a vládou "zralá k podpisu", je však treba ješte "vypilovat" nekteré dosud sporné body jednání. Jedním z nich je otázka legalizace dvoutýdenního protestu polských zemedelcu, jež se nezamlouvá vláde. Podle agentury Reuters však již dohoda, jež organizátorum blokád umožní vyhnout se stíhání, byla podepsána.

Nevyjasnena dosud zustává výše ceny pro intervencní výkup veprového masa. Od pondelí stát od výrobcu vykupoval kilogram veprové za 2,80 zlotého, rolníci však namítali, že to stále nestací. Jak vyplývá ze zprávy IAR, zvýšila nyní vláda tuto cástku na rovné tri zloté za kilogram. Zemedelští odborári, kterí puvodne požadovali 3,60 zlotého, však údajne nyní trvají na 3,40 zlotého.

Oficiální jednání vlády s rolníky zacala v budove parlamentu již ve ctvrtek po odstranení všech blokád, jež po dva týdny narušovaly provoz na desítkách polských silnic a nekolika hranicních prechodech. Ješte v noci na dnešek však obe strany nedospely k žádnému výsledku. Rozhovory pak pokracovaly od dnešního dopoledne.

Vudce radikální rolnické organizace Sebeobrana (Samoobrona) a hlavní organizátor protestu Andrzej Lepper dnes ráno opet pohrozil obnovením blokád, pokud do 12:00 nebudou podmínky protestujících zemedelcu splneny. Podle agenturních zpráv však polské silnice zustávají nadále prujezdné, policie hlásí pouze ojedinelé prípady narušení provozu.

Ostatní úcastníci jednání jevili údajne behem dneška spíše známky spokojenosti. Vládní mluvcí Jaroslaw Sellin prohlásil, že odborári byli prekvapeni, "jak dobré a jak kvalitní" jsou vládní návrhy na rešení jejich situace. Možnost uzavrení dohody naznacil dnes dopoledne jeden z odborových predáku Janusz Maksymiuk i ministr práce Longin Komolowski.

Jeho kolega Jacek Janiszewski, jenž stojí v cele zemedelského resortu, rolníkum ve ctvrtek podle polských sdelovacích prostredku navrhl mimo jiné zavedení cel na dovoz levných zemedelských produktu za Západu, snížení nájmu za státní pudu, reformu systému vývozních kvót pro polské zemedelce, prístup k úverum a podporu pri vývozu veprového do oblasti bývalého Sovetského svazu.

elv ank


Zdroj: ČTK, 5. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 21:59