Agris.cz - agrární portál

Polští rolníci nespokojeni s nabídkou vlády

6. 2. 1999 | ČTK

VARŠAVA 6.února (CTK) - Rozhovory zástupcu polské vlády a rolnických odboru, jejichž cílem je urovnání kritické situace v zemedelství, byly dnes prerušeny a budou pokracovat v nedeli. Predák radikální rolnické odborové organizace Sebeobrana (Samoobrona) Andrzej Lepper, který byl hlavním organizátorem dvoutýdenních blokád silnic v celé zemi, vyjádril nespokojenost s postojem vlády k požadavkum rolníku a pohrozil, že by protesty mohly být obnoveny.

Hlavní spor se nyní vede o výkupní cenu veprového. Zatímco rolníci požadují zvýšení výkupného z dosavadních 2,80 zlotých na 3,40 zlotých za kilogram, vláda navrhla jen 3,20 zlotých, uvádí se v komuniké, které o dnešních jednáních vydalo ministerstvo zemedelství.

Zemedelcum však toto zvýšení nestací. "V prípade, že vláda nepridá, obnovíme naše protestní akce," rekl Lepper.

Kabinet dnes uznal, že "protesty rolníku byly opodstatnené" a že "polské zákony neznají pojem kolektivní viny". Z této skutecnosti vyplývá, že vláda pristoupila na požadavek rolníku, aby za jejich akce nebyl nikdo stíhán. Úrady dosud trvaly na tom, že polské zákony blokády silnic nepovolují, a proto organizátori protestu mají být trestne stíháni.

Ministerstvo zemedelství již dríve navrhlo zavedení cel, které by zabránily dovozu levných potravin, snížení nájmu za státní pudu, reformu systému vývozních kvót, lepší prístup k úverum a státní podporu pri vývozu veprového masa do zemí bývalého Sovetského svazu.

Svaz polských dopravcu oznámil, že dvoutýdenní blokády silnic prinesly clenum svazu ztráty ve výši 120 miliónu dolaru.

kj ank


Zdroj: ČTK, 6. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 00:02