Agris.cz - agrární portál

Akcionáři Hanáckého masokombinátu budou hlasovat o zvýšení jmění

5. 2. 1999 | ČTK

Akcionári Hanáckého masokombinátu budou hlasovat o zvýšení jmení

OLOMOUC 5.února (CTK) - Zvýšení základního jmení a odvolání a volba nové dozorcí rady budou hlavními body dnešní mimorádné valné hromady akciové spolecnosti Hanácký masokombinát, kterou v záveru lonského roku ovládlo potravinárské seskupení Satrapa.

Predstavenstvo Hanáckého masokombinátu v oznámení o konání valné hromady pouze uvedlo, že akcionári budou schvalovat poverení predstavenstva o zvýšení základního jmení spolecnosti, odvolání a volbu clenu dozorcí rady a zmeny jejích stanov.

Potravinárská skupina Satrapa, nejsilnejší tuzemský holding v masozpracujícím prumyslu, disponuje v Hanáckém masokombinátu Olomouc celkem 70,66 procenta akcií. Samotná a.s. Satrapa drží v Hanáckém masokombinátu 20,65 procenta akcií a její významný akcionár, spolecnost Masna Príbram, má 35,36 procenta akcií olomoucké firmy.

Dve fyzické osoby, které jsou spolecníky Masny Príbram, pak vlastní hlasovací práva dohromady ke 14,64 procenta akcií Hanáckého masokombinátu. Všichni tito ctyri akcionári jednají ve shode. Dalších 17,9 procenta akcií Hanáckého masokombinátu drží Družstevní holding.

Vetšinovým vlastníkem Hanáckého masokombinátu byla od lonského ledna s 50,26 procenta akcií spolecnost Nail&Tin, která však v záveru roku 1998 prevedla svuj podíl na skupinu Satrapa.

Nail&Tin, jejíž základní jmení ciní deset miliónu korun, vyhrála majoritní balík akcií Hanáckého masokombinátu za 142 miliónu korun v souteži vyhlášené Fondem národního majetku.

Do holdingu Satrapa, jehož rocní obrat ciní zhruba pet miliard korun, nyní patrí akciové spolecnosti Masospol Písnice, Masna Studená, Masokombinát Klatovy, Maso Hroznetím a Maso Planá nad Lužnicí. Skupina, která zamestnává približne 2500 lidí, má zhruba 25procentní podíl na tuzemském trhu s masem.

Petr Behal jw


Zdroj: ČTK, 5. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 06:40