Agris.cz - agrární portál

V SR bude znovu zkoumán nelegální vývoz obilí z let 1995/96

3. 2. 1999 | ČTK

BRATISLAVA 3.února (zpravodajka CTK) - Slovenské ministerstvo zemedelství se obrátilo na generálního prokurátora se žádostí o znovuotevrení kauzy nelegálního vývozu obilí z let 1995 a 1996. Na generální prokurature se predstavitelé ministerstva dovedeli, že trestní vyšetrování nebylo zastaveno, ani uloženo a kontinuálne pokracuje.

Generální reditel právní sekce ministerstva Jozef Geiswacher predpokládá, že i na základe konkrétních podnetu ze strany resortu zemedelství by meli být obvineny konkrétní osoby z trestneprávní odpovednosti. Podle odhadu odborníku dosáhly zisky spekulantu z nelegálního vývozu obilí až jednu miliardu Sk. Informovalo o tom dnes rádio Twist.

V prípade nelegálního vývozu obilí, které se provalilo už v roce 1996, ale za predchozího vládního kabinetu Vladimíra Meciara nebylo vyšetrování dotaženo do konce, jde o nejvetší korupcní skandál po privatizaci, v nemž se firmy obohatily údajne až o 1,1 miliardy korun. Bežná provize pro úredníky cinila údajne až deset procent.

Podle tehdejšího zjištení Nejvyššího kontrolního úradu vydala licencní komise povolení k vývozu 234.000 tun pšenice na celý rok 1995, ale ve skutecnosti byl bez doporucení povolen vývoz až 576.000 tun. Podobne tomu bylo i v prípade pšenicné mouky a pšenicných otrub.

Tehdejší státní tajemník ministerstva zemedelství Marián Lipka odmítl kritiku NKÚ, i když pripustil odpovednost nekterých úredníku. Podle jeho tehdejšího soudu však potravinová bezpecnost zeme nebyla ohrožena.

Marta Ružicková bm


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 07:53