Agris.cz - agrární portál

Stát dá letos na vznik odbytových družstev 30 miliónů korun

3. 2. 1999 | ČTK

Stát dá letos na vznik odbytových družstev 30 miliónu korun

OLOMOUC 3.února (CTK) - Ministerstvo zemedelství poskytne v letošním roce na budování odbytových družstev, která by mela zemedelcum usnadnit odbyt jejich výpestku, dotaci 30 miliónu korun. Na Zelinárských dnech v Olomouci to dnes rekl námestek ministra zemedelství Dušan Vanek.

"Odbytová družstva jsou klícovou záležitostí, protože prostrednictvím nich se stanou zemedelci rovnocenným partnerem velkých odberatelu. Na rozjezd pri zakládání družstev bude v letošním roce vycleneno 30 miliónu korun, v dalších letech by tato cástka mela být o jeden rád vyšší," uvedl Vanek.

Rychlost budování pestitelsko-odbytových organizací v úterý na valné hromade Zelinárské unie Cech a Moravy kritizoval její predseda Jaroslav Zeman. "Odbytové strukturu jsou nedokonalé, organizace výrobcu nejsou zatím zformovány," uvedl Zeman.

Sdružování prvovýrobcu do odbytových družstev a spolecností, která by se stala rovnocenným partnerem velkých odberatelu zejména pri stanovování cen, již nekolik let prosazuje soucasný ministr zemedelství Jan Fencl. Jak nedávno upozornil, práve pres odbytová centra poplynou v budoucnu státní dotace do prvovýroby.

Zásady cerpání dotací na budování odbytových družstev ješte ministerstvo sice nezverejnilo, ale Fencl avizoval, že tyto peníze budou urceny na informacní kampan a budování administrativního zázemí.

Petr Behal dp


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 03:19