Agris.cz - agrární portál

Dovozy vepřového masa do ČR po lednovém růstu opět klesají

3. 2. 1999 | ČTK

Dovozy veprového masa do CR po lednovém rustu opet klesají

PRAHA 3.února (CTK) - Pocátkem letošního roku se znovu zvýšily dovozy veprového masa do Ceské republiky. V posledních dnech však objem dovozu veprového do CR klesá, nicméne o veprovém mase budou 5.února jednat zástupci ministerstva zemedelství v Bruselu s predstaviteli Evropské komise. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl.

Výsledky pripravovaných pátecních technických konzultací potom projedná výbor Evropské komise pro veprové, který se sejde 10.února letošního roku.

"Jsem presvedcen, a shodli jsme se na tom pred casem i s komisarem EU Franzem Fischlerem, že lednový nárust dovozu veprového masa je zrejme dusledkem ješte dobíhajících kontraktu, které byly uzavreny v dobe, kdy dotace EU na export cinila 40 ECU na 100 kg," dodal Fencl.

Celkem bylo podle jeho slov dovezeno do CR za leden 3587 tun této komodity. V prípade, že by opet vzrostly dovozy veprového do CR, považoval by Fencl za nejlogictejší a nejvýhodnejší rešení úplné odbourání dotace EU na veprové maso dovážené do CR. EU totiž v prosinci exportní dotace na veprové maso pro vývoz do CR snížila z puvodních 40 ECU/100 kg na 20 ECU/100 kg.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 23:54