Agris.cz - agrární portál

Vláda zrušila preferenční cla na dovoz cukru z Polska

1. 2. 1999 | ČTK

Vláda zrušila preferencní cla na dovoz cukru z Polska

PRAHA 1.února (CTK) - Vláda CR dnes zrušila preferencní cla na dovoz cukru z Polska. Jak pro CTK rekl ministr zemedelství Jan Fencl po zasedání vlády, clo na polský cukr tak vzrostlo z preferencních 40 procent na bežných 61 procent.

"Situace v komodite cukr je tak vážná, že se budeme zabývat tím, jak vymodelovat ochranu tuzemského trhu nejen vuci Polské republice, ale také vuci dalším aktuálním nebo potenciálním dovozcum," rekl Fencl.

Tohle rozhodnutí je podle nej první krok, který reší velice aktuální problém. Jak rekl, obchod s dovezeným cukrem je "obrovský". Zisk z nej však mají pouze dovozci a spotrebitel na nem nevydelá, i když se dovezený cukr obchoduje za šest až sedm korun za kilogram.

Podle drívejšího Fenclova vyjádrení bylo jenom za poslední tri mesíce lonského roku do CR dovezeno více než 13.000 tun cukru. Podle odhadu Ceskomoravského cukrovarnického spolku kryje v posledních trech mesících dovoz asi tretinu tuzemské spotreby cukru. Pokud by tento trend pokracoval, lze podle spolku predpokládat v hospodárském roce 1998/99 dovoz cukru na úrovni 120.000 tun. Podle informací CTK bylo za celý kalendární rok 1997 dovezeno do CR 8262 tun cukru.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 1. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 13:25