Agris.cz - agrární portál

Milo Holding výrazně snížil nákupní ceny řepky olejné

28. 1. 1999 | ČTK

Milo Holding výrazne snížil nákupní ceny repky olejné

OLOMOUC 28.ledna (CTK) - Vedení Milo Holdingu, rozhodujícího tuzemského zpracovatele olejnatých semen, dnes oznámilo, že pod tíhou výrazného poklesu cen repky olejné na svetových trzích a poklesu cen dovážených rostlinných oleju se rozhodlo snížit cenu, za kterou Milo Holding repkové semeno vykupuje od zemedelcu.

Mluvcí Milo Holdingu Marie Logrová CTK rekla, že zatímco na konci lonského roku dostali zemedelci za jednu tun repky zhruba 7700 korun, nyní jim Milo Holding za stejné množství olejnatého semene zaplatí 6800 korun. Logrová nevyloucila, že pokud bude strmý pokles svetových cen repky olejné pokracovat, pristoupí Milo Holding k dalšímu snížením nákupních cen.

"V prubehu tohoto týdne došlo na zahranicních komoditních burzách k zásadnímu poklesu cen repkového semene. Napríklad v Hamburku se nyní tuna repky obchoduje za 390 až 395 marek. Na domácím trhu navíc drasticky padají ceny importovaných oleju. Na tento cenový vývoj jsme museli reagovat, protože chceme vyrábet cenove dostupné a tím i prodejné zboží," uvedla Logrová.

Za poklesem cen repky na svetových trzích stojí podle Logrové velké zásoby této komodity v Evropské unii, protože z lonské evropské produkce 9,2 miliónu tun repky bylo do prosince lonského roku zpracováno pouze 4,3 miliónu tun olejnatých semen.

"Zbývajících témer pet miliónu tun repky se zrejme nepodarí do konce skliznového roku zpracovat, protože mesícne by bylo v zemích EU potreba zpracovat kolem 800.000 tun repky. To je však zejména kvuli nynejším nízkým realizacním cenám oleju a šrotu, kdy zpracovatelská marže nestimuluje výrobce ke zpracování vyšších objemu repky, nereálné," rekla Logrová.

Na pokles svetových cen repky má podle Logrové vliv i ocekávání rekordních výnosu repkového semene z letošní sklizne zejména v Evrope a Jižní Americe a pokles ceny sojového oleje, kvuli kterému se zhoršila pozice exportéru repkového oleje na asijských trzích. "Svoji úlohu hraje i devalvace meny v Brazílii, která vede k nestabilite trhu olejnin a oleju," dodala Logrová.

Petr Behal ple


Zdroj: ČTK, 28. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 00:57