Agris.cz - agrární portál

Výdaje na agrární politiku ČR se odhadují na 23 miliard Kč ročně

28. 1. 1999 | ČTK

Výdaje na agrární politiku CR se odhadují na 23 miliard Kc rocne

PRAHA 28.ledna (CTK) - Výdaje ze státního rozpoctu na realizaci koncepce agrární politiky se mají v letech 1999 až 2002 pohybovat kolem 23 miliard korun rocne. V následujících letech pak až do vstupu CR do EU mají cinit rocne asi 21,5 miliardy korun. Tyto údaje jsou uvedeny jako orientacní odhad v návrhu koncepce agrární politiky, který v minulých dnech predložilo MZe k odborné diskusi a který má CTK k dispozici. Další výdaje prinese realizace této politiky v lesním a vodním hospodárství.

Materiál obsahuje strednedobou predvstupní koncepci rozvoje zemedelství a zpracovatelského prumyslu, která pocítá se dvema základními casovými etapami. První etapa revitalizace zahrnuje období let 1999 až 2002, kdy by melo dojít k zotavení a stabilizaci ceského agrárního sektoru. Ve druhé etape adaptace, která skoncí vstupem do EU, se má ceské zemedelství adaptovat na podmínky Spolecné evropské zemedelské politiky.

Etapa revitalizace má ctyri základní body, jejichž obsah návrh podrobne konkretizuje. Jde o stabilizaci zemedelské prvovýroby, opatrení v oblasti životního prostredí, modernizaci a transformaci podniku tuzemského agrárního a potravinárského komplexu a o rozvoj obecných služeb pro zemedelství.

Etapa adaptace, stojí v zásade na stejných základech jako etapa první, ovšem do jednotlivých oblastí resortu jsou již plošne zavádeny konkrétní nástroje, instituce a programy Spolecné zemedelské politiky EU.

Podle tiskového oddelení MZe se k návrhu, který byl vypracován spolu s Výzkumným ústavem zemedelské ekonomiky, v soucasné dobe vyjadrují nevládní zemedelské organizace, napríklad Agrární komora CR ci Svaz zemedelských družstev a spolecností. Definitivní verzi by mela koncem brezna projednat ceská vláda.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 28. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 06:24