Agris.cz - agrární portál

Největší rakouský výrobce piva zaznamenal mírný pokles

1. 2. 1999 | ČTK

Nejvetší rakouský výrobce piva zaznamenal mírný pokles

VÍDEN 1.února (zpravodaj CTK) - Nejvetší rakouský výrobce piva Brau Union AG (BU) zaznamenal v roce 1998 mírný pokles odbytu, ackoli celková spotreba piva v Rakousku vzrostla. Oznámilo to o víkendu vedení BU v bilancní zpráve s tím, že vinu na snížení odbytu má zrejme uzákonené snížení prípustné hladiny alkoholu v krvi u ridicu na 0,5 promile, citelná spotrební dan z nápoju a osobní dovozy piva rakouskými obcany ze sousedních zemí v kufrech automobilu.

Tyto osobní dovozy "na cerno" z laciného zahranicí, v nemž na celném míste figuruje bezpochyby i CR, predstavovaly podle odhadu BU rádove tri milióny "bas" po dvaceti láhvích. Pro Brau Union to predstavovalo na domácím trhu pokles spotreby o 6,2 procenta v restauracích a o 3,2 procenta v maloobchodu, ackoli celkový odbyt v Rakousku vzrostl o 11 procent.

Prírustek odbytu zaznamenaly mezi znackami BU pouze nízkopromilové typy Zipfer Urtyp Medium, Radler a Clausthaler. Z nových produktu se prosadilo varené pivo Yeti a alkoholizovaný jablecný mošt Woodpecker.

Pri celkové výrobe 5,57 miliónu hektolitru (v roce 1997 to bylo 5,8 miliónu hektolitru) docílila BU obratu 7,7 miliardy šilinku. Vedení je nicméne presvedceno, že pro letošek se mu podarí lonské výsledky prinejmenším udržet, v neposlední rade díky investicím ve výši 1,1 miliardy šilinku.

BU si na rakouském trhu udržela podíl 56 procent. Koncern BBAG, do nehož patrí Brau Union, vlastní pivovary také v CR, Madarsku a Rumunsku.

ik ple


Zdroj: ČTK, 1. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 10:27