Agris.cz - agrární portál

Ovocnářům na Znojemsku chybí prostory na skladování jablek

22. 1. 1999 | ČTK

Ovocnárum na Znojemsku chybí prostory na skladování jablek

BRNO 22.ledna (CTK) - Zhruba 1013 tun jablek, z toho 590 tun v rízené atmosfére, mají pestitelé uloženo ve trech skladech na Znojemsku. Ze 350 hektaru intenzivních sadu však lze získat až 7000 tun jablek. "Kapacita dlouhodobých skladu pro region má být alespon 5000 tun," sdelil CTK predseda Moravskoslezské ovocnárské unie Jaromír Cepicka.

Na Znojemsku je podle nej v provozu pouze jeden sklad s rízenou atmosférou v Hodonicích. Zejména obchodní retezce žádají pritom pravidelné zásobování po celý rok. Financne nárocné stavby nových prostor v nekterých prípadech dotuje Evropská unie.

"O finance se mohou ucházet pouze družstva, ne jednotlivci," upozornil Cepicka. První už údajne na Znojemsku vzniklo a má nyní zastupovat odbytové zájmy bývalých ovocnárských podniku ZD Práce. V moderních skladech se stálou teplotou plus jeden až tri stupne C a sníženým obsahem kyslíku na jedno až dve procenta je možno udržet kvalitní ovoce od sklizne do sklizne.

Ovocnárské unie CR evidovala ve skladech k 1.lednu 29.400 tun jablek, což bylo o 17 procent méne než ve stejném období lonského roku. Jablka s nejvetším podílem odrud Idared a Golden Delicious jsou podle pestitelu kvalitnejší než v minulých letech.

Záporné saldo ceského zahranicního obchodu s jablky se loni prohloubilo zhruba o 100 miliónu korun na témer ctvrt miliardy korun. Vývoz cinil asi 62.000 tun moštových jablek pri poklesu prumerné vývozní ceny o jednu korunu na 1,9 koruny za kilogram.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 22. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.05.2024 00:09