Agris.cz - agrární portál

Sdružení uživatelů cukru odmítá zastavení jeho dovozu do ČR

22. 1. 1999 | ČTK

Sdružení uživatelu cukru odmítá zastavení jeho dovozu do CR

PRAHA 22.ledna (CTK) - Sdružení uživatelu cukru, které reprezentuje 97 procent prumyslové spotreby cukru v CR, odmítá omezení dovozu cukru, které pripravuje vláda CR, stejne jako zavedení kvót na dovoz izoglukózy ze Slovenska. Uvádí se to v otevreném dopisu Sdružení ministru zemedelství CR Janu Fenclovi, který predseda Sdružení Vladislav Blecha poskytl CTK. Sdružení je podle jeho slov pripraveno obrátit se s žádostí o pomoc v této veci na zemedelský výbor WTO.

Dopady takového vládního rozhodnutí povedou podle Sdružení k rychlému zvyšování tuzemských cen cukru a tím i ke zhoršení ekonomického postavení ceského potravinárského prumyslu, což bude podle Blechy znamenat zvyšování inflace, snížení zamestnanosti a dovoz levnejších zahranicních výrobku obsahujících cukr.

Sdružení mimo jiné vycítá ministrovi, že požadavky a návrhy výrobcu cukru jsou jednostranne prijímány, což ve svém dusledku povede k netržnímu prostredí a k umelému zvýhodnení trí zahranicních vlastníku ceského cukrovarnického prumyslu proti ostatnímu zpracovatelskému prumyslu.

Podle dopisu výrobci cukru dramatizují situaci kolem dovozu cukru do CR, pritom zemedelské statistiky MZe ukazují, že od hospodárského roku 1992/93 do roku 1997/98 bylo do CR dovezeno celkem 77.700 tun cukru, zatímco vyvezeno bylo 536.700 tun této komodity. Dovoz tedy cinil asi dve procenta tuzemské produkce cukru, pritom export se pohyboval v rozmezí od deseti do 20 procent produkce, a to za pomoci státních dotací.

Podle Blechy jsou cleny Sdružení uživatelu cukru napríklad Sdružení konzervárenského a lihovarnického prumyslu, Sdružení výrobcu nealkoholických nápoju, Sdružení výrobcu ovocných štáv a ovocných koncentrátu, Cokoládovny, Coca-cola a další výrobci.

Oldrich Pribík ple


Zdroj: ČTK, 22. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:39