Agris.cz - agrární portál

Zákonem o prodeji státní půdy se v únoru sněmovna zabývat nebude

26. 1. 1999 | ČTK

Zákonem o prodeji státní pudy se v únoru snemovna zabývat nebude

PRAHA 26.ledna (CTK) - Návrh zákona, který má umožnit privatizaci zhruba 500.000 hektaru státní zemedelské pudy, se na nadcházející schuzi Poslanecké snemovny schválení nedocká. Snemovní zemedelský výbor totiž nestihl predlohu a pozmenovací návrhy k ní projednat tak, aby se jí poslanci mohli príští týden zabývat ve druhém a následne pak ve tretím záverecném ctení.

"Dospeli jsme k záveru, že je lepší prerušit projednávání, rádne zákon prodiskutovat a pozmenovací návrhy dobre zpracovat. Není v tom žádná záludnost, ale snaha odhalit možná úskalí tohoto zákona, abychom negativne nepostihli žádnou skupinu lidí, které se bude zákon týkat," rekl CTK po dnešním jednání výboru jeho šéf Jaroslav Palas (CSSD). Dodal, že se na této procedure již dríve shodl i s jedním z autoru návrhu zákona, poslancem KDU-CSL Josefem Luxem.

Pozdržením schvalování zákona není nadšen další ze skupiny predkladatelu návrhu Pavel Pešek z Unie svobody, i on však chce, aby tato duležitá právní norma mela co nejméne chyb. "Mým cílem je, aby tento zákon byl co nejlepší. Ale obecne nadšený z odkladu nejsem," rekl CTK. Poslanec by považoval za hrubou chybu, kdyby se zákon letos nepodarilo schválit. "Majetek má mít svého vlastníka a nemá jím být stát, aspon ne v takové míre," dodal.

Návrh zákona o prodeji zemedelské pudy z dílny KDU-CSL a US, který snemovna v listopadu propustila do dalšího ctení, má umožnit prodej státní pudy fyzickým osobám s ceským obcanstvím. Pudu by si podle návrhu mohli kupovat ti, kdo hospodarí alespon na deseti hektarech. Bezúplatným prevodem by pudu mohly prednostne získat obce. Zákon pamatuje i na ty, jejichž stavby stojí na státní pude. Takové pozemky by si vlastníci nemovitostí mohli koupit. Pouze v tomto prípade by kupujícím mohla být právnická osoba.

Alena Ružicková mhm


Zdroj: ČTK, 26. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 19:22