Agris.cz - agrární portál

Stínový ministr obviňuje PF že brzdí vydávání náhradních pozemků

21. 1. 1999 | ČTK

Stínový ministr obvinuje PF že brzdí vydávání náhradních pozemku

PRAHA 21.ledna (CTK) - Stínový ministr zemedelství ODS poslanec Miloslav Kucera obvinil soucasného ministra zemedelství Jana Fencla jakožto prezidenta Pozemkového fondu CR (PF), že brzdí vydávání náhradních pozemku oprávneným osobám. Vyplývá to z prohlášení, které Kucera dnes poskytl CTK.

Podle Kucery Fencl prosadil Dodatek k metodickému pokynu upravujícímu vydávání náhradních pozemku, který výrazným zpusobem zpomaluje toto vydávání a navíc zvýhodnuje soucasné nájemce pudy, pricemž v rozporu s právním rádem CR na ne deleguje neprípustné pravomoci. Kucera tak napadá ustanovení, které mimo jiné podminuje vydání náhradního pozemku tím, že lze vydat na náhrady pouze do deseti procent výmery pozemku pronajatých soucasne jedním pronájemcem. Ten navíc musí podle nej s vydáním souhlasit, což povede, jak soudí, mnohdy k zastavení vydávání náhrad.

Tiskový mluvcí PF Jirí Štych v reakci na toto obvinení mimo jiné uvádí, že Kucera predbíhá událostem. Podle jeho slov spravuje fond 880.000 hektaru státní pudy. Z toho jsou uznány restitucní nároky na náhradní pozemek o výmere asi 65.000 hektaru, tedy méne než jednu desetinu státní pudy. Více než polovina techto nároku je menší než 0,5 ha a v prumeru ciní 0,4 ha na pozemek. Podle Štycha je tedy na vydávání náhradních pozemku stále mnohem více pudy, než je potreba.

PF pravidelne ve ctvrtletních intervalech vydává na internetu i v tisku soupis všech volných náhradních pozemku, které jsou k dispozici. Výkonný výbor PF teprve po druhém kole nabídek náhradních pozemku vyhodnotí soucasný systém vydávání a v prípade potreby navrhne navrhne prezídiu PF další opatrení.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 21. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 22:49