Agris.cz - agrární portál

Ve smlouvách na dodávky vepřového do masokombinátů chybějí ceny

21. 1. 1999 | ČTK

Ve smlouvách na dodávky veprového do masokombinátu chybejí ceny

PRAHA 21.ledna (CTK) - Ve smlouvách, které pocátkem letošního roku podepisují zpracovatelé v masném prumyslu s dodavateli jatecných prasat, nejsou na rozdíl od jiných let uvedeny ceny, za než se budou dodávky realizovat. Je to dusledek lonského dotovaného dovozu veprového masa z Evropské unie a následného pádu nákupních cen jatecných prasat. Jak vypadá v soucasná situace v regionech CR ukazuje dnešní anketa CTK.

Reditel nákupu holdingu Satrapa, do kterého patrí také pražská a.s. Masospol, Igor Davídek rekl, že nákupní smlouvy spolecnost na jatecná prasata uzavírá prubežne. Podepisovány jsou na rok a jde o smlouvy množstevní, v nichž není uvedena cena. Ta se bude podle jeho slov rídit momentální situací na trhu. Jaký podíl suroviny Satrapa nakupuje v zahranicí a jaký dodávají tuzemští producenti Davídek neuvedl, rekl však, že surovinu v živém nakupuje výhradne od tuzemských dodavatelu.

Spolecnost Procházka z Roudnice nad Labem, která patrí k peti nejvetším ceským výrobcum a zpracovatelum masa a masných výrobku, uzavrela už loni v prosinci se svými stálými dodavateli ze severních a stredních Cech smlouvy na dodávky jatecných prasat, které pokryjí asi 80 procent její potreby. Roudnická firma rocne nakupuje 70 až 80 tisíc kusu prasat.

Jak uvedl její generální reditel Jirí Puršl, rocní smlouvy stanoví množství prasat dodávané od jednotlivých zemedelských podniku po ctvrtletích a urcují také podmínky splatnosti s tím, že firma Procházka bude platit v konkrétních tržních cenách.

Puršl rekl, že tato dohoda byla stanovena po lonských zkušenostech, kdy se v dusledku dovozu cena veprového na trhu v posledním ctvrtletí propadla pod ocekávanou hranici. Na evropském trhu podle nej nadále prevyšuje nabídka poptávku, a proto také pokracuje dovoz veprového masa mimo jiné i do Ceské republiky. Ceny importovaného veprového jsou stále nižší než ty, za jaké mohou nabídnout své dodávky ceští zemedelci.

V prumeru 1300 až 1500 jatecných prasat zpracuje týdne s.r.o. Masna Príbram a podle nákupního námestka Jana Francu kupuje maso výhradne od ceských zemedelcu. Masna uzavrela rocní smlouvy s ceskými producenty na dodávky konkrétního množství prasat, ceny budou stanoveny prubežne podle dané situace na trhu. V soucasné dobe firma nakupuje kilogram veprového za 31 Kc. Francu ale nevyloucil, že v prípade levných dovozu budou muset ceny snížit, aby obstáli v konkurenci.

Bez stanovení cen uzavrela v letošním roce smlouvy na výkup jatecných prasat také spolecnost Raja Rakovník. Firma, která loni od chovatelu na Rakovnicku, Kladensku a Berounsku vykoupila 11.000 kusu prasat, záverem roku doplatila na pevné smluvní ceny a obdobný propad si již letos nemuže dovolit.

"Loni jsme meli ceny pevne stanoveny tak, aby se zemedelcum jejich výroba ješte vyplatila. Podle vývoje výrobních nákladu jsme jednou dotovali my je, podruhé oni nás. Letos však uzavíráme rocní smlouvy jen na pocty. Cenový propad záverem roku byl opravdu neúnosný," vysvetlil reditel spolecnosti Karel Bauer.

Podle predsedy Agrodružstva Kacice na Kladensku Stanislava Stejskala se soucasné výkupní ceny masa v regionu pohybují mezi 30 a 32 korunami za kilogram. Družstvo, které loni prodalo zhruba 400 tun veprového masa, na jeho prodeji nyní prodelává. Výrobní náklady se totiž pohybují mezi 34 a 35 Kc na kilogram.

Jako každorocne uzavrela a.s. Masna Kromeríž také na letošní rok kupní smlouvy se zemedelskými podniky na dodávky jatecných zvírat vcetne prasat. Jak rekl reditel Josef Kameník, ani zde však letos nejsou ve smlouvách uvedeny kupní ceny, které se stanovují podle momentální situace na trhu v dobe dodávek.

Smlouvy firma uzavrela na jeden rok a domácí dodavatelé nyní zajištují její potrebu veprového masa z 80 až 90 procent. Kameník uvedl, že objem nasmlouvaných dodávek je zhruba na 80 procentech lonské úrovne, ale jeho výši nesdelil. Podle jeho informací však letos Masna zpracuje kolem 600-700 tun prasat týdne.

jt hak zah sou opr do


Zdroj: ČTK, 21. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 17:49